GASZTROLEXIKON
Okra - afrikai hüvelyes növény, frissen vagy szárítva, zöldségként is használják
Oktapóthi (görög) - polip
Olaszos bundázás - a bécsi bundázással megegyező bundázási mód, az eltérés pusztán annyi, hogy a zsemlemorzsába parmezán sajtot keverünk el.
Olimpikon módra - tejszínes zöldséges öntettel
Olíva - olajbogyó
Omlett - tojássárgájából és habjából készült lepényszerű étel, töltelékkel is fogyasztják
Oportó - édes portói bor (vörös vagy fehér)
Orda - juhtej savójának forralásakor keletkező édes, sajtszerű tejtermék, savós túró
Ördöglángos - Szepesség - lásd: dödölle
Orecchiette (olasz) - fülalakú tészták
Oregano - szurokfű, vadmajoránna (fűszer), olaszos ételek (pizza, sugo, minesztra) ízesítésére használatos
Orja - sertés gerince nyakszirttől farig, húsostól
Orjaleves - orjacsontból készített húsleves lúdgége tésztával
Orly bundázás - az Orly bundázáshoz sörtésztát keverünk, mely lisztből, tojásból és sörből áll. A hússzeleteket először lisztbe, majd a sörtésztába mártjuk és végül forró, bő zsiradékban sütjük ki.
Orly módon - sörtésztába mártva és kisütve
Ormánsági módra - a felszúrt sertésdagadót főtt, füstölt sertéshúsból, sertésmájból, kinyomkodott zsemléből, fűszerekből készített töltelékkel megtöltik, sütőben pirosra sütik, és hagymás burgonyasalátával tálalják. (Ormánság egy néprajzi táj Baranyában, a Dráva mentén)
Ostya - lisztből folyadékkal és járulékos anyagokkal készített, sűrűn folyó tésztából sütőlapokban vagy formában sütött lapok vagy figurás készítmények.
Ottonel - muskotály
Ouzo (görög) - ánizspálinka
Óvári - (ha borjúszelet) gombapéppel, gépsonkával és (óvári) sajttal beborítva
Ökörszem - tyúktojás
Örmény módra - hússzeletek hagymás, gombás öntettel
Oktapóthi (görög) - polip
Olaszos bundázás - a bécsi bundázással megegyező bundázási mód, az eltérés pusztán annyi, hogy a zsemlemorzsába parmezán sajtot keverünk el.
Olimpikon módra - tejszínes zöldséges öntettel
Olíva - olajbogyó
Omlett - tojássárgájából és habjából készült lepényszerű étel, töltelékkel is fogyasztják
Oportó - édes portói bor (vörös vagy fehér)
Orda - juhtej savójának forralásakor keletkező édes, sajtszerű tejtermék, savós túró
Ördöglángos - Szepesség - lásd: dödölle
Orecchiette (olasz) - fülalakú tészták
Oregano - szurokfű, vadmajoránna (fűszer), olaszos ételek (pizza, sugo, minesztra) ízesítésére használatos
Orja - sertés gerince nyakszirttől farig, húsostól
Orjaleves - orjacsontból készített húsleves lúdgége tésztával
Orly bundázás - az Orly bundázáshoz sörtésztát keverünk, mely lisztből, tojásból és sörből áll. A hússzeleteket először lisztbe, majd a sörtésztába mártjuk és végül forró, bő zsiradékban sütjük ki.
Orly módon - sörtésztába mártva és kisütve
Ormánsági módra - a felszúrt sertésdagadót főtt, füstölt sertéshúsból, sertésmájból, kinyomkodott zsemléből, fűszerekből készített töltelékkel megtöltik, sütőben pirosra sütik, és hagymás burgonyasalátával tálalják. (Ormánság egy néprajzi táj Baranyában, a Dráva mentén)
Ostya - lisztből folyadékkal és járulékos anyagokkal készített, sűrűn folyó tésztából sütőlapokban vagy formában sütött lapok vagy figurás készítmények.
Ottonel - muskotály
Ouzo (görög) - ánizspálinka
Óvári - (ha borjúszelet) gombapéppel, gépsonkával és (óvári) sajttal beborítva
Ökörszem - tyúktojás
Örmény módra - hússzeletek hagymás, gombás öntettel