Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

GASZTROLEXIKON

Jahurti me mell (görög) - mézes joghurt
Jalapeno – mexikói csípős paprika
Járulékos anyag - a cukrászati készítmény előállításához felhasznált élelmiszer, vagy színező, ízesítő, zamatosító, dúsító, tartósító, lazító, állományjavító, esetleg egyéb célt szolgáló növényi, állati vagy ásványi eredetű anyag, amely az anyagösszetételben a 10%-os arányt nem haladja meg.
Jasha Maroo - bhutáni aprított csirke
Jemista (görög) - töltött paradicsomok, vagy paprikák
Jerke - egyévesnél fiatalabb nőstény bárány
Jimaca (Mexikó) - gumós zöldség, zamata a nyers burgonya, az alma és a retek ízére emlékeztet.
Jóasszony módra - a szakács fantáziája szerint minden jó, ami a konyhában található.
Josephine módra - ha főzött gyümölcs, tejberizsre helyezve, cukorral meghintve, és meglocsolva málnasziruppal.
Juan módra - forrázott csípős és paradicsompaprika-saláta, tojással, petrezselyemmel és olajbogyóval ízesítve
Juice (dzsúsz) - lé (pl. gyümölcs)
Julienne módra - Hajszálvékony szálakra szeletelt zöldséggel tálalva.
Julienne vágás - "zöldségmetélt", vékony csíkokra szeletelt leveszöldség
Juliennere vágás - Darabolási forma, gyufaszálszerű vékony metéltet jelent.
Jus (ejtsd: zsü) - (ha eljárás) különféle húsok aromátokkal, zöldséggel való sütése után, a húst kiveszik, a visszamaradt zsiradékot folyadékkal felöntik, (esetleg paradicsompürével színezik is), majd a felére-harmadára beforralják, szitán átpasszírozzák, s a hús mellé kínálják
Jus - pecsenyelé
Gyűjtés: Barna Aladár, Beregh Ildikó, Bíró Endréné – Klein Margit, Klement András, Kovács Nándor, Schiller Aurél, Suhajda András, Szabó Béla
Lektorálás: Barna Aladár (angol), Klement Diana (német), Suhajda András (francia), Szabó Béla (francia-vallon-flamand)
Szerkesztés, formázás: Klement András