GASZTROLEXIKON
Habarás - csak forró vagy forrásban lévő ételt habarjunk be. A habarás lényegesen könnyebben emészthető, egészségesebb. A lisztet vízzel tejföl sűrűségűre keverünk, hozzáadjuk a tejfölt (tejszín, tej), majd vékony sugárban, kevergetve, szűrőn keresztül beleöntjük a forró ételbe
Habverés - többnyire a tojásfehérjét és a tejszínt szokás habbá felverni. Tojásfehérjét csak tiszta edényben és tiszta habverővel verhetünk keményre. Mielőtt a tojáshab teljesen felverődik, tegyünk bele kevés cukrot, ezáltal jobb tartása lesz. Mind a tojásfehérje, mind a tejszín gyorsabban és keményebbre verődik fel, ha előtte jól lehűtjük.
Hacsapuri - grúz lepény
Hajazni - hámozni
Halib vagy leben (arab) - tej
Haluska - galuska
Halva (görög) - grízsütemény
Halva - mézes, szezámmagos golyó
Hamam - arab galamb
Ham and eggs - tálon sült tojás sonkával sütve
Hamine - barnára főtt kemény tojás
Harissa (arab) – afrikai fűszerkeverék, pirospaprikából készült fűszerkrém fokhagymával, kevés korianderrel, olajjal pürévé keverve.
Harr (arab) - meleg
Harula - Felvidék - lásd: dödölle
Harula, vagy harul'a (szlovák) - lásd: dödölle
Hasé - húspogácsa, fasírt, vagdalt vagy töltött leveles tészta
Havasi meggy - áfonya
Hawaii módra - ananásszal készült.
Hecsedli - csipkebogyó
Hefe-Weizenbier - német, élesztős búzasör
Heluva (arab) - édes
Hentes (hentesné) módra - sonkával, szalonnával, ecetes uborkával készült.
Hidegre főzés - ha "hidegre" főzünk valamilyen anyagot, akkor az elkészülte előtt néhány perccel levesszük a tűzről. Így mire az étel a saját levében kihűl, addigra teljesen megpuhul.
Hidegre verni - (ha eljárás) valamely krémet jeges vízfürdőben, habverővel átforgatva lehűteni.
Hindi - arab pulyka
Hirino - görög, disznó
Hjaftyja-bedzsar - azeri marinírozott zöldség
Holip (holipni) - ostya
Holiskesz - lengyeles töltött káposzta
Holstein módra - tükörtojással.
Homár - 0,5 - 1 kg-os, kék színű (főve piros) atlanti-óceáni rák
Hominy – mexikói kukoricakása
Horiatiki (görög) - saláta sajttal
Huevos rancheros - mexikói, buggyantott tojással készült vegyes-saláta
Habverés - többnyire a tojásfehérjét és a tejszínt szokás habbá felverni. Tojásfehérjét csak tiszta edényben és tiszta habverővel verhetünk keményre. Mielőtt a tojáshab teljesen felverődik, tegyünk bele kevés cukrot, ezáltal jobb tartása lesz. Mind a tojásfehérje, mind a tejszín gyorsabban és keményebbre verődik fel, ha előtte jól lehűtjük.
Hacsapuri - grúz lepény
Hajazni - hámozni
Halib vagy leben (arab) - tej
Haluska - galuska
Halva (görög) - grízsütemény
Halva - mézes, szezámmagos golyó
Hamam - arab galamb
Ham and eggs - tálon sült tojás sonkával sütve
Hamine - barnára főtt kemény tojás
Harissa (arab) – afrikai fűszerkeverék, pirospaprikából készült fűszerkrém fokhagymával, kevés korianderrel, olajjal pürévé keverve.
Harr (arab) - meleg
Harula - Felvidék - lásd: dödölle
Harula, vagy harul'a (szlovák) - lásd: dödölle
Hasé - húspogácsa, fasírt, vagdalt vagy töltött leveles tészta
Havasi meggy - áfonya
Hawaii módra - ananásszal készült.
Hecsedli - csipkebogyó
Hefe-Weizenbier - német, élesztős búzasör
Heluva (arab) - édes
Hentes (hentesné) módra - sonkával, szalonnával, ecetes uborkával készült.
Hidegre főzés - ha "hidegre" főzünk valamilyen anyagot, akkor az elkészülte előtt néhány perccel levesszük a tűzről. Így mire az étel a saját levében kihűl, addigra teljesen megpuhul.
Hidegre verni - (ha eljárás) valamely krémet jeges vízfürdőben, habverővel átforgatva lehűteni.
Hindi - arab pulyka
Hirino - görög, disznó
Hjaftyja-bedzsar - azeri marinírozott zöldség
Holip (holipni) - ostya
Holiskesz - lengyeles töltött káposzta
Holstein módra - tükörtojással.
Homár - 0,5 - 1 kg-os, kék színű (főve piros) atlanti-óceáni rák
Hominy – mexikói kukoricakása
Horiatiki (görög) - saláta sajttal
Huevos rancheros - mexikói, buggyantott tojással készült vegyes-saláta