Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

GASZTROLEXIKON

Cabernet - illatos, fanyar, rubin színű pecsenyebor
Cabernet módra - vörösborral és karamellel.
Cacik (arab) - joghurtos uborkasaláta
Caciki (Tzatziki) - tejfölös uborkakrém (görög)
Cádizi módra - amit sonkával készítenek
Cajun - Kanadából áttelepült franciák konyhája, amire a magyar konyha is nagy hatással volt
Calvados (kálvádosz) - erjesztett almaléből készült francia párlat
Campari (kámpári) - olasz keserűlikőr, kiváló aperitif
Canapé (kanapé) - egyfajta nyitott szendvics: egy (sima vagy pirított) kenyérszelet (a salátalevélen) kifejezetten gazdagon és magasan megrakva. (Szögletes alakú pirított kenyérből készített szendvics)
Canelle (olasz) - cakkozott bevagdosás, tészta recés kiszúróval való formázása
Canelloni alla partenopea (olasz) - töltött canelloni, mártással leöntve, sütőben sütve
Cannelloni (olasz) - vastag csöves kifőtt tészta
Cannolicchi (olasz) - igen rövid, néha recés felületű csőtészta
Cannolo (olasz) - tésztahenger
Cantal, vagy Fourne - francia sajtfajta
Cáp - kecskebak
Cappelacci (olasz) – a ravioli egyik beceneve
Cappelletti (olasz) - csákó formájú hússal töltött tészta
Cappelletti con salsa bolognese (olasz) - hideg sülttel és mortadellával töltött tészta lerakva
Cappelletti in brodo (olasz) - cappelletti csirkehúslevesben
Cappuccino (kapucsínó) - olasz presszókávé, tejjel és kakaóporral
Carbonade - belga párolt marhahús
Cafreal - goai csirkeétel
Carpaccio - (eredetileg) hajszálvékonyra szelt, nyers bélszín, ma már hajszálvékonyra szelt, nyers akármi.
Carré - nagyobb kockákra vágott zöldséggel
Cassoulet - babból és többféle húsból készült egytálétel tetejére sütött ropogós zsemlemorzsával (francia - főétel)
Cavatelli (olasz) - cső alakú kifőtt tészta
Cavour módra - a zsemlyemorzsát összekeverjük a reszelt sajttal) és zsírban vagy vajban hirtelen kisütjük a panírozott hússzeleteket. Szardellamártást és paradicsomsalátát, meg spagettit tálalunk melléje.
Cayenne bors - a Cayenne paprika téglapiros színű őrleménye
Cecei módra - chipolata módra készült raguval, zöldpaprikával.
Celestina (olasz) - húsleves csillagtésztával
Celtli - kemény tésztából sütött, téglalap alakú lapos sütemény
Ceviche, vagy seviche (Mexikó) - limet levében pácolt halat jelent
Chajote – ejtsd: csajote mexikói körte alakú tökféle
Chantilly módra - tejszínnel készítve
Charlotte - babapiskótával bélelt edénybe töltött krém, melyet, miután kihűlt és megszilárdult, tálra borítanak (francia)
Chartreusse - francia növényi likőr
Chaudeau (sodó) - borhab
Cheddar - híres angol sajt tehéntejből, salátához, pizzához vagy önmagában fogyasztható
Cherry - cseresznyéből és/vagy meggyből készült likőr
Chianti - zamatos toszkán vörösbor
Chifeleti (olasz) - szarvacska
Chifonade (sifonád) - hajszálvékonyra szeletelt saláta, zöldség
Chili - a chili paprika őrleménye, csípős fűszerpor, zöldpaprikával vagy konzerv pepperonival helyettesíthető
Chili con carne - mexikói, húsos babétel
Chima (görög) - hordós vörösborfajta
Chimichangas - mexikói, chilis babbal töltött tortilla tészta, guacomoléval körítve
Chiocciole (olasz) - tésztacsiga
Chipolata módra - gesztenyével, karottával, borsóval és kolbásszal készült raguval.
Chitarra, alla (olasz) - drótokon átpréselt tészta
Chlodnik - lengyel, hideg uborkaleves
Choriatiki, choriatiki salata (görög) - parasztsaláta
Chorta (görög) - főtt, zöld vadon nőtt főzelék
Churros - mexikói forgácsfánk
Chutney (csatni) - zöldségekből és-vagy gyümölcsökből készült sűrű, rendszerint csípős indiai mártás.
Ciambella (olasz) - tésztagyűrű
Cibak (zwieback) - kétszersült
Cibere - aszalt gyümölcsből készült leves
Cicege - Pápa, Veszprém megye - lásd: dödölle
Cider (szidra) - almalé, almabor
Ciframetélő - recés derelyevágó
Cigány- módra - sültszalonna-kakastaréjjal tálalva
Cika - káposztacikk
Cikória - katángkóró
Cimet - fahéj
Cinke – szabolcs-szatmári étel, a puliszka rokona
Cinzano (csinzánó) - olasz vermut (bianco = fehér, rosso = vörös)
Citromsav - tartósító- és savanyító hatású szer
Citronát (citronád) - kandírozott (cukrozott) citromhéj
Cobalt módra - borsos és erős Chilipaprikás lében.
Cocido - spanyol meleg levesek összefoglaló neve
Coctail (koktél) - kevert, mixelt rövidital
Cointreau - francia likőrfajta
Colbert módon - (ha bélszínszelet) pirított gombával és barna gombamártással; (ha borjúborda) natúrsütés után gombamártással bevonva, reszelt sajttal valamint zsemlemorzsával megszórva, majd vajjal megpirítva.
Comté - kemény francia sajtfajta
Concasse (konkasszé) - apró, 0,5 x 0,5 cm-es kockára vágott alapanyag (pl. paradicsom).
Conchiglie (olasz) - kagyló, tésztakagyló
Consommé - teljesen áttetsző erőleves (francia)
Corneille módra - egybesült hús narancsszeletekkel borítva, zöldfűszerekkel szórva.
Correggioli (olasz) - keskeny tészta
Coulommiers - francia sajtfajta
Court-bouillon - posírozáshoz készített alaplé (például halhoz: fehérbor, só, babérlevél).
Crěme de cassis - francia feketeribizli likőr
Creol módon - (ha máj) hagymán pirított paradicsommal; (ha steak) pirított gombával és paradicsommal, valamint rostélyos hagymával.
Croissant - svájci vagy francia mandulás kifli, leveles vajastésztából
Croquembouche - mandulás vagy mogyorós torta
Crosta (olasz) - tésztaköpeny
Crostini - pikáns olasz melegszendvics
Crustade (krusztád) - tésztakosár, sós linzertésztából készül, ragukkal megtöltve, előételként fogyasztható
Cukorkulőr - szirupos, sötétbarna folyadék, nádcukorból állítják elő, például, barna-sörök színezésére használják
Cukrászati készítmény - cukrász technológiával előállított félkész- és késztermék.
Cukrászati tészta - lisztet, több-kevesebb folyadékot is tartalmazó, sütés után élvezhetővé váló tészta.
Cukrászsütemény - kisütött cukrászati tésztából, töltéssel, bevonással, alakítással, díszítéssel készített.
Cumberland mártás - ribiszkelekvárból, vörösborban főtt narancs- és citromhéjból készült, vadételekhez illik
Curraçao (kuraszao) - holland likőr, zöld curaçao narancsból készül
Curry - indiai eredetű fűszerkeverék
Csabai módra - (rendszerint) füstölt kolbásszal készült.
Csatni (chutney) (chatney) - csípős, indiai gyümölcsökből készült mártás
Cseh módra - ha fácán, vagdalt sertéshússal, finomra vágott majoránnával, petrezselyemmel, kakukkfűvel, egy kis sóval, borssal, paprikával (esetleg - ha van - szarvasgombával) alaposan megtöltve, egy kis brandyvel meglocsolva.
Csellek - egy darab fából faragott söröskorsó
Cseló-kebab - iráni, roston sült fasírtszerű étel
Csevapcsicsa – sertés - és birkahúsból készült, rúd alakú, roston sütött vagdalt
Csiga - középről kiinduló többször körbecsavarodó sütemény alakzat. A tésztarészek között helyezkedik el a töltelék. Ez a jellegzetes forma úgy alakult ki, hogy a tésztából lapot nyújtanak, arra egyenletesen felrakják a tölteléket, majd feltekercselik. A tekercsből szeleteket vágnak ki, és sütőlemezre rakva sütik ki.
Csigateknő - kagylóhéj
Csiger - savanyú bor, lőre
Csillagcső - díszítéshez használt, habzsákba illeszthető cakkos végű cső
Csirág - spárga
Csobolyó - kisebb lapos hordó
Csorba - balkáni leves, savanykás, pikáns ízű, raguleves jellegű
Csőben sült (au gratin) - sütőben sült
Csőben sütés (lásd még gratinírozás) - A "csőben sütést", más néven gratinírozást sütőben - vagy grillsütőben - végezzük. Pirítást jelent, mert a különböző csőben sült ételeket először meg kell főzni, esetleg a megfelelő mártással bevonni, így csak rövid ideig kell sütni, azaz csak a felső rétegüket kell megpirítani. Az ily módon sült ételek elkészítését a tálalás idejére időzítsük, különben összeesik, kiszárad.
Csörege (csöröge) - forgácsfánk
Csörmepaprika - fűszerpaprika, pirospaprika
Csucsu - azeri omlett
Csuszpájz - főzelék
Csutora - kulacs
Cup (angol) – bögre, 2.5 dl
Gyűjtés: Barna Aladár, Beregh Ildikó, Bíró Endréné – Klein Margit, Klement András, Kovács Nándor, Schiller Aurél, Suhajda András, Szabó Béla
Lektorálás: Barna Aladár (angol), Klement Diana (német), Suhajda András (francia), Szabó Béla (francia-vallon-flamand)
Szerkesztés, formázás: Klement András