Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Fűszeres húsgombócok


Hozzávalók: 50 dkg darált, sovány marhahús, 3 gerezd zúzott fokhagyma, 1 mokkáskanál porított szerecsendió, 1 evőkanál finomra vágott zöldpetrezselyem, 1 kávéskanálőrölt majoránna, 1 felvert tojás, 2 evőkanál sherry, 2 evőkanál liszt, egy kevés só, törött bors, olaj a kisütéshez

Elkészítése: A liszt kivételével valamennyi hozzávalót tálban összedolgozzuk. A masszából diónyi nagyságú gombócokat készítünk. Serpenyőben olajat melegítünk, és beletesszük a lisztben megforgatott húsgombócokat. Minden oldalát sötétbarnára sütjük. Habmerőkanállal kiszedjük, és cseréptálra téve tálaljuk. Fogyaszthatjuk önálló fogásként, vagy adhatunk mellé valamilyen pikáns ízű mártást.
Az “albónigas” egyike a legrégibb spanyol ételeknek. Arab származású, és a mórok közvetítésével került Spanyolországba. A konkvisztádorok pedig “exportálták” Mexikóba, ahol szintén népszerű eledel.