Kreol sonka
Hozzávalók 4 személyre: 2 kg füstölt sonka, csont nélkül, 8 dkg barna cukor, 1 dl ananászlé, 1-1 teáskanál őrölt gyömbér és fehér mustármag, 2 dkg szegfűszeg
Elkészítése: A füstölt sonkát egy éjszakán át hideg vízben áztatjuk. Másnap friss vízben puhára főzzük. Éles késsel úgy vágjuk le a bőrét, hogy kb. egy centi zsírréteg, a húson maradjon. Ezt kockásan bevagdossuk. A gyümölcslét összekeverjük a cukorral, a gyömbérrel és a mustármaggal, majd bekenjük vele a sonka tetejét és oldalát. A zsírkockák közepébe egy-egy szem szegfűszeget tűzünk. Forró sütőben harminc-harmincöt perc alatt ropogós pirosra sütjük.
Tálalása: Szeletelve, burgonyapürével tálaljuk.
Megjegyzés: Ez az ételkülönlegesség a spanyol hódítók alatt terjedt el az angolszász területeken, mivel a sonka spanyol közvetítéssel jutott el hozzájuk.