Citromos muffin
Hozzávalók: (a forma nagyságától függően 12-18 db sütihez), 2 citrom (lereszelt héja és a leve), 200 g tejföl, 100 g cukor, 250 g liszt, 1 tk szódabikarbóna, és 1 tk sütőpor, 1 kk. só, 100 g vaj, 1 tojás, 1 zacskó vaníliás cukor, 1 dl tej, porcukor.
Elkészítés:
Alaptészta:
„Száraz” hozzávalók: egy kisebb tálba öntjük a lisztet, hozzáadunk egy csipet sót, szódabikarbónát, sütőport.
„Folyékony” hozzávalók: egy nagy tálba tesszük a margarint/vajat, felolvasztjuk, majd hozzáadjuk a cukrot, tejfölt, a tojást és egy kézi habverővel addig keverjük, amíg a cukor elolvad.
A citromokat megmossuk, héját lereszeljük, levüket kifacsarjuk, félretesszük.
Összeállítás:
A folyékony alapanyagokhoz keverjük a citrom reszelt héját és a levét, cukrot és a vanília aromát, majd folyamatos kevergetés mellett hozzáadjuk a száraz, lisztes keveréket. Ha nagyon ragacsos a tészta, kevés tejjel hígíthatjuk.
A muffin-sütőt kibéleljük a kis papírformákkal és kanállal a mélyedés kb. ¾ részéig megtöltjük a tésztával. (Sütéskor megnő a muffin, ha többet teszünk bele, ki fog futni.)
A sütő középső rácsán 20-25 perc alatt addig sütjük, amíg enyhén megbarnul a tetejük.
Miután kivettük a sütőből, pár percnyi pihentetés után rácsra szedjük a sütiket, ezen hagyjuk kihűlni. Porcukorral megszórva tálaljuk.
A receptet írta: Dia