Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Hagymatorta


Hozzávalók:
A tésztához: 25 dkg finomliszt, 10 dkg vaj, 1 dl víz, csipetnyi só
A töltelékhez: 1 kg vöröshagyma, 1 evőkanál zsír, negyed liter tej, 3 tojás, só, őrölt bors, 5 dkg húsos füstölt szalonna

Elkészítése: A tésztához valókat összegyúrjuk, és cipóban, follpackba csomagolva egy óráig hideg helyen pihentetjük. Közben a hagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk, és a zsíron kevergetve jó 15 percig pároljuk, de nem pirítjuk meg. A tűzről lehúzva langyosra hűtjük, majd a tejjel felengedjük. A tojásokat simára verjük, a tejes hagymába forgatjuk, megsózzuk, megborsozzuk, és a vékony laskára vágott szalonnát is belekeverjük. A tésztát akkora kerek lappá nyújtjuk, hogy kibélelhessünk vele egy 25-26 cm átmérőjű kerek tortaformát, de három centis pereme is legyen. Az alját villával megszurkáljuk, a tölteléket beleöntjük, és 180 fokos sütőbe tolva kb. 45 percig sütjük: ez alatt a tészta megpirul, a töltelék összeáll. A tortakarimát lehúzva, a tortalappal együtt csúsztatjuk tálra. Langyosan a legjobb. Úgy szeleteljük, mint a tortát.

Forrás: DPG Schiller Aurél gyűjtése