Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Bretagnei sütemény


SABLÉ BRETON

Hozzávalók 6 személyre: 25 dkg liszt, 1 tojás, 3 tojássárgája, 15 dkg vaj, 15 dkg cukor, 1 dkg só, 1 csomag sütőpor
Előkészítés: 15 perc
Sütés: 1 óra

Elkészítése: A liszt közepébe öntsük a porcukrot, a sütőport, sót, tojást és két tojássárgáját.
Puhítsuk meg a vajat, úgy, hogy ne legyen folyékony!
Dolgozzuk el a vajjal együtt a lisztet, míg sima, egynemű tésztát kapunk. Pihentessük egy órát.
Vajazzunk ki egy tortaformát és szórjuk meg zsemlemorzsával.
Tegyük bele a tésztát, simítsuk el a tetejét és kenjük meg tojássárgájával.
Egy villával húzzunk csíkokat díszítésül a tésztára.
Közepes lángon süssük 1 órán keresztül.
A tetejét takarjuk le fehér papírral, ha túlságosan barnulna.

A sütés végeztével várjunk 15 percet, mielőtt rácsra borítanánk.