Jókai kedvence
Hozzávalók: 4 db 15 dkg-os sertés karaj, só, bors, kolbász szeletek, kapor, tehéntúró, tejföl, tejszín
Elkészítése: A karajszeleteket kiveregetjük, sóval, borssal meghintjük, kolbászt szeletelünk rá, feltekerjük, és roston pirosra sütjük.
Paprikamártást készítünk, de fele-fele arányban használunk tejfölt és tejszínt.
Mártás: a kaliforniai paprikákat kettévágjuk, kicsumázzuk, nagyobb darabokra vágjuk, a darabokat turmixgépbe szórjuk, és pépet készítünk belőlük. Egy serpenyőben közepes tűzön aranybarnára pirítunk úgy 5 dekányi felkockázott kolozsvári szalonnát. Hozzáadjuk a kaliforniai paprika pépet, és néhány percig forraljuk. Egy evőkanálnyi balzsamecettel, ugyanannyi száraz vagy friss oregánóval és zsályával ízesítjük. Összekeverjük, felforraljuk.
Friss vagy szárított kaporral túrógombócot készítünk. A húst a mártással és a gombócokkal tálaljuk.