Töltött szőlőlevél 02.
Yaprak (yaprak sarmasi)
Hozzávalók: 40 dkg darált hús (a törökök főleg bárányt használnak), 2 ek. aprított kapor, 1 dl tejföl, 5 dkg rizs, 40 dkg szőlőlevél, só, bors, 2 gerezd fokhagymapép, 2 aprított hagyma, 7 dl marhahúsleves, 4 ek. olaj, 1-2 kk paradicsompüré
Az alaposan megmosott szőlőleveleket 5 percig főzzük sós vízben. Szűrjük le, nyomkodjuk ki belőle a vizet.
Az olajban pároljuk üvegesre a hagymát, keverjük bele a paradicsompürét, öntsünk 2 dl levest. Forraljuk fel, tegyük bele a rizst, főzzük 10 percig, míg a leve elfő. Hűtsük ki, keverjük bele a kaprot és a húst.
Tegyünk minden levélre 1 kk tölteléket, göngyöljük össze, végeit nyomkodjuk be.
A megtöltött leveleket egymás mellé és fölé rakjuk lábasba, öntsük rá a maradék levest. Takarékon főzzük 45-50 percig.
Forrón tálaljuk, tetejére fokhagymás tejfölt öntünk.