Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Svéd húsgombóc


Hozzávalók: 4 ek zsiradék, 1 felaprított hagyma, 1 tojás, 1 dl tej, 5 dkg zsemlemorzsa, 2 kk. só, csipet cukor, csipet pirospaprika, 0,5 kk bors és szerecsendió, darált hús (a svédek marhahúst használnak), 3 ek liszt, 1 dl tejszín

Elkészítése: 2 ek zsiradékban megpároljuk a hagymát. Villával felverjük a tojást, hozzátesszük a tejet, zsemlemorzsát, 5 percig állni hagyjuk. Beletesszük a sót, fűszereket, hagymát, húst. Jól összekeverjük. 2-4 cm-es gombócokat formálunk.
A hagymás lábasban a többi zsiradékon megsütjük a gombócokat, meleg tálra tesszük.

A visszamaradt zsiradékban kicsit megpirítjuk a lisztet, sózzuk, cukrozzuk, lassan hozzáadunk 2,5 dl vizet, majd a tejszínt. Kevergetve besűrítjük.

A gombócokat a mártásba tesszük, de külön is tálalhatjuk.