Dúsított káposztasaláta
CHOU GARNI EN SALADE
Hozzávalók: 50 dkg tömött káposzta, 2 savanykás alma, 1 citrom leve, pár szem dióbél, 8 dkg trappista (vagy ementáli) sajt, 8 dkg mazsola, 15 dkg füstölt húsos szalonna, 4-5 ek Vinaigrette mártás, durva só, őrölt bors
Kiegészítés tőlem: 4-5 koktélparadicsom, 2 ek félbevágott kapribogyó
Elkészítése: A káposztát gyaluljuk nagyon vékonyra, szórjuk meg fél marék durva sóval és hagyjuk 1 órát állni.
A mazsolát áztassuk langyos teában.
Készítsünk sótlan Vinaigrette mártást (a káposzta sós).
Nyomkodjuk ki a káposzta levét. A káposztát tegyük mély tálba, locsoljuk meg a mártással, jól keverjük össze.
Vágjuk kockára a szalonnát, zsírjában pirítsuk meg, a zsírt öntsük le.
A szalonnát öntsük a káposztára.
A sajtot is vágjuk apró kockákra, keverjük a káposztához.
Az almát hámozzuk meg, vágjuk kockára, öntsünk rá citromlevet.
A dióbelet vagdaljuk durvára.
Keverjük az almát, lecsöpögtetett mazsolát és a sajtot is a káposztához. Keverjük össze.
Behűtve tálaljuk.
VINAIGRETTE MÁRTÁS
Hozzávalók: 2 ek olívaolaj, 1 ek borecet (vagy tárkonyecet), 1 ek csípős mustár, só, bors
Elkészítése: Eldolgozzuk a mustárt és az ecetet, folytonosan kevergetve, lassan hozzáadjuk az olajat. Sózzuk, borsozzuk.
Ha főtt húshoz készítjük, dúsíthatjuk kemény habbá vert nyers tojásfehérjével is.
Nyers salátákhoz öntetként használjuk. Párolt zöldségekhez, főtt füstölt húsokhoz külön csészében kínáljuk.