Spárgaleves
Hozzávalók: 60 dkg spárga, 8 dl zöldségleves (szárított zöldségből, vagy leveskockából), 2 dl száraz fehérbor, só, frissen őrölt bors, 3 dkg vaj, 3,5 dkg liszt, őrölt szerecsendió, 1 dl tejszín, 1 evőkanálnyi friss petrezselyemzöld apróra vágva
Elkészítése: A spárgát meghámozzuk, az esetleg fás végét levágjuk, s a többit kb. 3 cm hosszú darabokra aprítjuk.
A leszűrt zöldséglevest felforraljuk, majd beledobjuk a spárgát, s felöntjük a borral. Sózzuk, borsozzuk. Mintegy 20 percen keresztül lassan főzzük, amíg a spárga megpuhul.
A spárgákat kivesszük, és meleg helyre tesszük. A levet átszűrve ugyancsak félre tesszük.
A felforrósított vajra szórjuk a lisztet, s lassú tűzön kb. 2 percig folyamatosan kevergetve pirítjuk. Vékony sugárban hozzáöntjük a spárga levét, miközben folyamatosan keverjük. Az így kapott sűrű levet reszelt szerecsendióval ízesítjük, majd levesszük a tűzről és hozzáadjuk a tejszínt.
Sütőben felmelegített tányérokba tesszük a spárgát, arra szedjük a levet, s petrezselyemzölddel díszítve tálaljuk.