Zsemlyegombóc
Hozzávalók: 3-4 burgonya, 5-6 zsemle, 5 dkg zsír / vagy olaj, 2-3 dl tej, 2 tojás, 2 csapott teáskanál só, kb. 10-15 dkg liszt.
Elkészítése: 3-4 burgonyát héjában megfőzünk, lereszeljük. 5-6 zsemlét apró kockákra vágunk, és 5 dkg zsírban, vagy olajban megpirítunk, majd 2-3 dl tejjel meglocsoljuk.
A reszelt krumplit 2 tojással, 2 csapott tk sóval, kevés tejjel és annyi liszttel keverjük össze, hogy hígabb nokedli tésztát kapjunk, majd a pirított zsemlyekockákkal összedolgozzuk. Ha szükséges, liszttel, vagy tejjel javíthatunk az állagán.
Tyúktojás nagyságú gombócokat formálva a masszából, erősen fövő, sós vízben főzzük addig, míg a gombócok feljönnek a víz tetejére.
A főtt gombócokat zsírban pirított zsemlemorzsában is megforgathatjuk, de morzsa nélkül is készíthetjük.
Vadasok mellé tálaljuk.