Töltött szőlőlevél 01.
Hozzávalók: 1 üveg szőlőlevél konzerv, vagy 50-60 db friss, nagyméretű szőlőlevél, 1/2 kg darált marhacomb, 10-15 gerezd fokhagyma, 1 db citrom, olívaolaj, menta, fehér bors, só
Elkészítése: A darált marhahúst és a rizst sóval és borssal egy tálban jól összedolgozzuk. Ha konzerv szőlőlevelet használunk, jól mossuk le vízben, mert sok sóval tartósítják. A szőlőlevél szárát mindig kidobjuk. Bő kétujjnyi marhahúst a levelek közepére teszünk, oldalait behajtva feltekerjük, egy tálra félretesszük – óvatosan, hajtással lefelé, nehogy kinyíljanak. Egy nagyobb lábas alját kibéleljük szőlőlevéllel, amire a kockára vágott marhahúst egyenletesen elosztva ráhelyezzük, majd ennek tetejére is teszünk egy réteg szőlőlevelet. Erre az alapra szorosan elhelyezzük a betekert szőlőleveleket, nehogy szétnyíljanak. Annyi vízzel felöntjük, ami szépen ellepi. Egy egész citrom levét ráfacsarjuk. Rászórunk 2 evőkanál mentát, 10-15 gerezd fokhagymát és egy bő evő kanálnyi sót. Meglocsoljuk 3-4 evőkanálnyi olívaolajjal, majd az egészet egy kisebb lábas fedőjével nehezékként lefedjük. Először felforraljuk, majd lassú tűzön jó másfél órát főzzük.
ÚJABB FELTÖLTÉSEK A RECEPTTÁRBAN:
BARANGOLÁS A NAGYVILÁGBAN:
Barangolás a Benelux államokban
Skandináv barangolás
Barangolás a Baltikum környékén
Afrikai barangolás
Barangolás az arab világban
Déltengeri barangolás
Barangolás Dél-Amerikában
Barangolás Közép-Amerikában
Barangolás Közép-Ázsiában
Barangolás az Alpokban
Barangolás a gallok földjén