Töltött paprika 01.
Hozzávalók: 6-8 paprika, vagy üvegben eltett tölteni való paprika, fél kiló darált hús, 1 csésze rizs, hagyma, fokhagyma, só, bors, esetleg egyéb fűszerek ízlés szerint, 2-3 tojás, 1 l paradicsomlé, olaj, liszt.
Elkészítése: A rizst olajon megpirítom, feltöltöm 3/4 adagnyi vízzel, reszelt hagymával, vegetával ízesítem, és addig párolom, míg a levét elfövi.
Közben a darált húst a fűszerekkel és a tojásokkal összekeverem.
A paprikákat kicsumázom, ereiket kikaparom. Ha a rizs nagyjából kihűlt, összekeverem a hússal, és a paprikákba töltöm. A maradékból gombócokat formálok.
Közben sós vizet forralok, csak annyit, hogy a beletett paprikákat ellepje. Ha a víz felforr, feltöltöm a paradicsomlé felével, ha újra forr, belerakom a maradék húsgombócokat is. Készre főzöm.
2 kanálnyi lisztből rántást készítek, belekeverem a maradék paradicsomlét, sózom, cukrozom, felforralom, és a gombócokra töltöm. Ha kell, még cukrozom. Óvatosan összerázogatom.