Gombás táska avagy batyú
Hozzávalók: 40 dkg darás liszt, só, 1 db egész tojás, víz, olaj, 1 fej vöröshagyma, 20 dkg csiperke- vagy erdei gomba, őrölt kömény, zöldpetrezselyem, 1 evőkanál sima liszt, 10 dkg kemény sajt, 20 dkg füstölt szalonna
Elkészítése: Gyúródeszkán összekeverjük a lisztet a sóval, az egész tojással és annyi vízzel, hogy jól gyúrható tésztánk legyen. Az alaposan kidolgozott tésztát tizenöt percre meleg fazékkal letakarjuk.
Közben felhevített olajon megfuttatjuk az apróra vágott hagymát és a felszeletelt gombát, azután megszórjuk őrölt köménnyel, sóval és finomra vágott zöldpetrezselyemmel meg sima liszttel, s összekeverjük, kicsit pároljuk, majd kihűtjük. Később lisztezett gyúródeszkán a tésztát vékonyra nyújtjuk, majd négyzetekre vágjuk, és mindegyik közepére gombás tölteléket halmozunk, amit megszórunk reszelt sajttal, azután a négy csücskét összefogva batyut készítünk belőle. Végül a batyukat lobogó sós vízbe rakjuk, s ha a víz színére úsznak, tésztaszedővel vagy lyukas kanállal kiszedjük.
Tálaláskor zsírjára pirított füstölt szalonnával megszórjuk.