Uborka eltevése
Hozzávalók: uborka, tetszés szerinti mennyiségben
Felöntőlé: víz, ecet
Fűszerek: kaporvirág, szeletelt torma, meggylevél, só bors, cukor, szemes bors, koriander, mustármag
Elkészítése: Az uborkát váltott vízben megmossuk, szivaccsal kétszer átdörzsöljük, a szárvégeket és a virágmaradványokat levágjuk.
A tiszta üvegek aljára kaprot, tormát, meggylevelet teszünk, majd az üvegeket szorosan megtöltjük az uborkákkal.
Az üvegeket alsó karimáig feltöltjük vízzel, majd felső karimáig 20%-os ecettel. A lét töltsük át egy fazékba. Készítsünk valamivel többet a léből, egy üveget újra töltsünk fel a lével.
Forraljuk fel és közben ízesítsük 5-6 liter lé esetén 1-1 ek borssal, korianderrel és mustármaggal. Annyi sót és cukrot adjunk hozzá, hogy a megszokottnál kissé savanykásabb salátalét kapjunk.
A felforralt lével töltsük fel az üvegeket, a maradék lét szűrjük le és tegyük félre, a fűszereket egyenletesen osszuk el az üvegekre. Tegyünk mindegyikre egy csipetnyi szalicilt, majd zárjuk le az üvegeket.
Dunsztba tenni nem kell.
Ha valamelyiken leapadna a lé, az üveget töltsük fel a maradék lével.