Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Olaszos ponty


Hozzávalók: 1 kg-os kicsontozott ponty, citromlé, só, 1 gerezd fokhagyma, 1 fej vöröshagyma, olaj, sima liszt, pirospaprika, 2 dl zöldséglé, 7 dkg paradicsompüré, 5 dkg vaj, 4 dkg parmezán

Elkészítése: A megtisztított halat citromlével meglocsoljuk, bekenjük sóval áttört fokhagymával, azután egy órát hideg helyen érleljük. Közben az apróra vágott vöröshagymát felhevített olajon megfuttatjuk, majd meghintjük két evőkanál sima liszttel meg pirospaprikával, s felöntjük zöldséglével, és összekeverjük a paradicsompürével, s felforraljuk.

A pontyot szárazra töröljük, sima lisztbe forgatjuk, forró olajon mindkét oldalról megpirítjuk, azután sütőtálba tesszük, melléöntjük a paradicsomos mártást, megszórjuk reszelt sajttal, s vajszeletekkel, és tizenöt percre forró sütőbe tesszük.