Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Laskagombával töltött káposzta


Hozzávalók: 1 kisebb fej káposzta, 40 dkg laskagomba, 15 dkg húsos füstölt szalonna, 2 fej vöröshagyma, 10 dkg főtt rizs, 1 db egész tojás, só, törött bors, 1 gerezd fokhagyma, olaj, 7 dkg paradicsompüré, 5 dl zöldséglé (kockából), 1 kiskanál cukor

Elkészítése: A külső, piszkos leveleitől megtisztított káposztát forró vízben öt percig abáljuk, majd hideg vízzel leöblítjük és kivájjuk a torzsáját, s nyolc levelet óvatosan lefejtünk róla. A többi káposztát metéltre vágjuk. Azután a gombát megmossuk, a keményebb részeit eltávolítjuk, s a többit felszeleteljük.

Közben az apró kockákra vágott szalonnát zsírjára pirítjuk és megfuttatjuk rajta az egyik hagymát, azután rádobjuk a gombát, s megszórjuk borssal és sóval, majd egy kis ideig pároljuk. A kihűlt gombához hozzákeverjük a főtt rizst, a tojást és az áttört fokhagymát, s káposztalevelekbe csomagoljuk.

Ha szükséges, egyenként átkötjük cérnával. A maradék hagymát felhevített olajon üvegesre pirítjuk, és hozzákeverjük a paradicsompürét meg a felaprított káposztát, kicsit megfűszerezzük, felöntjük forró zöldséglével, majd belerakjuk a megtöltött káposztaleveleket, s harminc percig együtt pároljuk.

Végül a mártást cukorral finomítjuk.