Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Birkarizottó


Hozzávalók: 50 dkg birkahús, olaj, 2 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, só, törött bor, 2 evőkanálnyi csípős ketchup, 2 szál sárgarépa, 30 dkg rizs, 6 dl zöldséglé, zöldpetrezselyem

Elkészítése: A faggyútól és hártyáitól megtisztított húst megmossuk, s kockákra vágjuk.
Felhevített olajon megfuttatjuk az apróra vágott hagymát, s megpirítjuk rajta a húst. Azután megsózzuk, megborsozzuk és megízesítjük zúzott fokhagymával és ketchuppel, s lefedve puhára pároljuk.
Amikor a hús már csaknem teljesen puha, hozzátesszük a karikákra vágott sárgarépát, s felöntjük forró vízzel, és tovább pároljuk. Közben a rizst forró vízzel néhányszor leöblítjük, azután lecsepegtetjük, és a húshoz tesszük, majd felöntjük zöldséglével, megsózzuk, és lefedve takaréklángon tizenöt percig pároljuk.

Végül megszórjuk finomra vágott zöldpetrezselyemmel.