Joghurtos padlizsán
Könnyű, finom saláta, amit akár önálló főételként, akár sült húsok mellé köretként is tálalhatunk.
Hozzávalók 4 személyre:
3 közepes padlizsán
1 nagy natúr joghurt
1 nagy tejföl (12%-os)
1 kis gerezd fokhagyma
1 kis csokor petrezselyem
1 tk mustár
1 citrom leve
Kotányi zöldséges grillfűszer
ízlés szerint só, bors
Elkészítés:
A padlizsánt megtisztítjuk, majd egy éles késsel 3×3 cm-es darabokra vágjuk és egy nagy műanyag tálba tesszük. Sózzuk és megöntözzük egy fél citrom levével, majd alaposan összekeverjük és 15-20 percig állni hagyjuk. Amíg levet ereszt, elkészítjük az öntetet.
A fokhagymát megtisztítjuk finomra reszeljük. A natúr joghurtot és a tejfölt összeöntjük, hozzáadjuk a fokhagymát, beletesszük a citrom másik felének a levét, mustárt, ízlés szerint sót, kevés borsot és hűtőbe tesszük.
A padlizsánról leöntjük a keserű levet, amit közben kiengedett. Egy nagy tepsit kibélelünk sütőpapírral rátesszük a felkockázott padlizsánt, és megszórjuk a grill fűszerkeverékkel. Lefedjük alufóliával és előmelegített sütőben kb. 10-15 percig sütjük, majd egy lapáttal megforgatjuk és újabb 10 perc alatt készre sütjük a padlizsánt. (a végén már fólia nélkül) Ha túl ropogósra pirult, akkor alufóliával letakarva hagyjuk kihűlni, így visszapuhul a héja.
Ezután egy nagy tálban összekeverjük a zöldséget az öntettel, hozzáadjuk az apróra vágott petrezselymet, 1-2 órán át hűtőben érleljük és utána tálaljuk.
Elkészítési idő: 60 perc