Eltevések - Sárgabarack eltevése
Elérkezett a sárgabarack eltevésének az ideje.
Már megfizethető áron kapható ugyan, de egy „Szedd magad” mozgalomban jóval a bolti ár alatt beszerezhető.
Tegnap reggel a feleségem is beállított jó 10 kilónyi adaggal, vagyis a napi szórakozásom biztosítva volt.
Előkészítés: A gyümölcsöt alaposan megmossuk, a szárrészeket kiszedjük, a hibás részeket kivágjuk.
Következik az átválogatás. A legkeményebb gyümölcsökből kompót lesz, a többiből pedig dzsem és szörp.
SÁRGABARACK KOMPÓT
Hozzávalók: Kemény, kevésbé érett barack, szirup, tartósítószer
Elkészítése: A megtisztított barackokat kettévágjuk, kimagvaljuk. Hámozni nem kell! Nyersen üvegekbe rakjuk, az üvegeket pedig feltöltjük vízzel, hogy megtudjuk, mennyi szirupra lesz szükség.
A vizet egy befőző fazékba öntjük, literenként 50 dkg cukorral szirupot főzünk. Megjegyzem, én mindig több szirupot készítek, mert a maradékát a szörp készítésénél felhasználom.
A cukorból és a vízből szirupot főzünk, s ha már zubogva forr, egy szűrőkanállal belerakjuk az első adag barackot. 1-2 percig forraljuk, és azonnal az üvegbe töltjük.
Megjegyzés: barackfajtától függően a főzési időn lehet és kell is változtatni. Ha az első üveg tartalma kissé „löttyedt” lesz, rövidítsünk a főzési időn!
Amint az összes üveggel végeztünk, a szirupot ismét felforraljuk, rászűrjük a gyümölcsökre, tetejére csipetnyi tartósító kerül, az üvegeket lezárjuk, és száraz dunsztba rakjuk.
A maradék szirupot a dzsem készítésénél használhatjuk fel.
SÁRGABARACK DZSEM KÉSZÍTÉSE
Hozzávalók: érett, vagy félérett gyümölcs, kilónként 25 dkg cukor, zselésítő
Elkészítése: A megtisztított barackokat egy szűrőkanállal lobogva forró vízbe mártjuk kb. fél percre, majd tálba szedjük.
A gyümölcsöket meghámozzuk, kimagvaljuk, befőző edénybe rakjuk és összekeverjük a cukorral. Kevéske szalicilt is keverhetünk hozzá, nehogy ebben a vad kánikulában megbuggyanjon. 1-2 óráig állni hagyjuk, közben időnként megkevergetjük. Ha már levet engedett, beleöntjük a maradék szirupot is és felforraljuk.
Ha már felforrt, és a gyümölcsdarabok összeestek, következik a szűrés.
Egy apróbb lyukú szűrőkanálba szedjük a masszát, és óvatosan kevergetve leszűrjük a lét egy fazékba. A dzsem anyaga egy másik edénybe kerül. Arra vigyázzunk, hogy a lé 15-20%-a maradjon a gyümölcsön.
Ha a szűréssel végeztünk, alágyújtunk, belekeverjük a zselésítőt, és pár percnyi forralás után azonnal üvegekbe szedjük.
Lehet dunsztolni is, de a zselésítő használata miatt nem szükséges.
SÁRGABARACK SZÖRP
A leszűrt baracklét felforraljuk, s ha a habját elfőtte, azonnal üvegekbe szedjük. Kihűlés után tegyük hűtőszekrénybe, nehogy megbuggyanjon (bár szerintem, ha a csemeték vagy unokák felfedezik, aligha ér rá megbuggyanni)!
Adalék, tipp: 10 kg sárgabarackból nagyjából 3 liter kompótot, ugyanennyi dzsemet, és úgy 4 liternyi szörpöt lehet készíteni.
Természetesen a fenti számadatok csupán irányszámok.