Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Préselt csülök


Hozzávalók: 1 db (1.5 kg) csülök, 2 hagyma, 1 fej fokhagyma, 15-20 szemes bors

A csülköt egy kb 3 literes fazékban kezdjük főzni a fűszerekkel együtt. Ha felforrt, lehalkítjuk és gyöngyöző forrással főzzük kb. 3 óra hosszat. Eddigre a csontvégek már kilátszanak. A csontokat egy gyors csavarintással eltávolítjuk, a kicsontozott csülköt pedig még jó félóráig főzzük.

Lekapcsoljuk a lángot, és még újabb félóráig hagyjuk a forró főzőlében állni.

A megfőtt csülköt egy kb. 6-7 cm magas jénaiba helyezzük, egy vágódeszka, vagy műanyag lap segítségével lepréseljük, és ráhelyezünk egy 4-5 kilós nehezéket (én ehhez egy kockakövet használok).

Újabb kétórai hűlés után hűtőbe tesszük másnap reggelig. Ekkor már kiválóan szeletelhető lesz, míg préselés nélkül hajlamos, hogy darabjaira hulljon.

Tálalása így sokkal gusztusosabb.

Ne feledd, az elfőtt lét időnként forró vízzel pótolni kell!