Eperdzsem és szörp
Elkészítése roppant egyszerű. Az epret leszárazzuk, váltott vízben megmossuk, majd befőző fazékba rakjuk. Kilónként 20-30 dkg cukorra összekeverjük, és jó alaposan összenyomkodjuk, megkeverjük. 2-3 óra hosszat állni hagyjuk, hogy levet engedjen.
SZÖRP
Az epret lecsöpögtetjük, a levet felforraljuk és üvegekbe szűrjük. Ha nem főzünk bele némi tartósítót, akkor az üvegeket kigőzöljük. Kihűlés után a helyére rakjuk.
Ha az unokák, vagy a csemeték felfedezik, csak rövid ideig tartható el.
DZSEM
A szűrés utáni maradékot befőző edénybe rakjuk, felforraljuk. Közben a zselésítőt cukorral összeverjük, s ha már elfőtte a habját, belekeverjük a zselésítőt is. Párpercnyi forralás után 2-3 decis üvegekbe szedjük.
Kihűlés után máris rakhatjuk a végleges helyére.
Sorsuk hál’ Istennek azonos a szörpével.