Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Eperdzsem és szörp


Elkészítése roppant egyszerű. Az epret leszárazzuk, váltott vízben megmossuk, majd befőző fazékba rakjuk. Kilónként 20-30 dkg cukorra összekeverjük, és jó alaposan összenyomkodjuk, megkeverjük. 2-3 óra hosszat állni hagyjuk, hogy levet engedjen.

SZÖRP

Az epret lecsöpögtetjük, a levet felforraljuk és üvegekbe szűrjük. Ha nem főzünk bele némi tartósítót, akkor az üvegeket kigőzöljük. Kihűlés után a helyére rakjuk.
Ha az unokák, vagy a csemeték felfedezik, csak rövid ideig tartható el.

DZSEM

A szűrés utáni maradékot befőző edénybe rakjuk, felforraljuk. Közben a zselésítőt cukorral összeverjük, s ha már elfőtte a habját, belekeverjük a zselésítőt is. Párpercnyi forralás után 2-3 decis üvegekbe szedjük.
Kihűlés után máris rakhatjuk a végleges helyére.

Sorsuk hál’ Istennek azonos a szörpével.