Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Gőzbenfőtt


Hozzávalók: 5 dkg élesztő, 0,6 dl kézmeleg víz, 1,4 dl liszt, 1 egész tojás, só, 1,8 dl tej, maréknyi mazsola

Egy tálkában az élesztőt oldja fel sima keverékké langyos vízben. Szitálja a lisztet keverőtálba. Adja hozzá kanalanként a felvert tojást, s folyamatos keverés közben a tejet. Amikor kellően elkeverte az anyagokat, akkor dolgozza bele az élesztőt is. Tegye hozzá a mazsolát. Fakanállal dagassza gyönyörűen simára a tésztát. Fordítsa át egy lisztezett tálba, és letakarva kelessze langyos helyen 45 percig. Terítsen ki egy liszttel meghintett, nedves konyharuhát. Ennek segítségével formázzon a tésztából hengert. A ruha végét kösse el, majd forró gőz felett 2-3 óra alatt főzze puhára.

A konyharuhából kigörgetve szeletelje fel, végül édes sziruppal, vagy lekvárral meglocsolva kínálja.