Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Flódni Vera mama módra


Hozzávalók a tésztához: 1/2 kg liszt, 30 dkg vaj, vagy margarin, 4 tojás, 10 dkg cukor, fél pohár bor

A lisztet a vajjal, tojással, cukorral, borral nagyon jól eldolgozzuk, hogy rétestészta keménységű legyen. Pihentetjük, majd 5 részre osztjuk. Újra pihentetjük.
Amíg pihen a tészta, készülhet a töltelék.

Töltelékek: 25 dkg dió, 25 dkg mák, 25 dkg cukor (ez az én cukor mennyiségem, az összes)

Töltelékhez: aki édesebben szereti, az szaporítsa), 1 marék mazsola (dióba, mákba), 1 citrom reszelt héja, 1/2 dl rum, kb. 1 kg alma reszelve, fahéj az almába, hígított méz (rum, rumos tea a hígításra), szilvalekvár

A dióból, mákból, cukorból, citromhéjából és mazsolából, bejglihez hasonló töltelékeket készítünk, külön a dióból és külön a mákból. Az almát reszelés közben citrom levével locsolva “lecsurgatjuk”, ízlés szerint fahéjjal ízesítjük.
A pihent tésztákat laponként vékonyra nyújtjuk, majd hígított mézzel megkenjük, és az első lapra kenjük a szilvalekvárt, jön a következő lap, arra jön a dió töltelék, újabb lap, arra a mák, megint tészta arra az alma, és az utolsó lapot felvert egész tojással megkenjük, villával becsíkozzuk és megszúrjuk, és lassú tűznél fényes, pirosra sütjük.

A könyvet a szakácskönyvek elején találod.