Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Gépsonkaleves


Hozzávalók: 1 fej vöröshagyma, 20 dkg gépsonka, olaj, 2 evőkanál sima liszt, 2 dl száraz fehérbor, 1 liter húslé, 25 dkg tejföl, 2 dkg vaj, 5 dkg lágy túró, 1 db egész tojás, 5 dkg babadara, 5 dkg parajpüré, só, törött bors, zöldpetrezselyem

Elkészítése: A apróra vágott sonkát és hagymát liszttel megszórva felhevített olajon megpirítjuk, azután felöntjük borral és húslével, s folytonosan kevergetve felforraljuk.

Ezután a tejföllel behabarjuk, és még húsz percig takaréklángon főzzük. Közben a vajból és a túróból a tojás meg a parajpüré és a babadara hozzáadásával galuskatésztát készítünk, majd megsózzuk, és ízlés szerint megborsozzuk, tíz percet pihentetjük, s azután vizes kanállal a leturmixolt forró levesbe szaggatjuk.

Végül megsózzuk és megszórjuk finomra vágott zöldpetrezselyemmel és átforraljuk.