Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Tejszínes - gombás csirke


Hozzávalók 4 személyre: fejenként 1 komplett csirkecomb (vagy ennek megfelelő mennyiségű más húsfajta), 2 közepes fej hagyma, 30 dkg gomba, 0,5 l tej, 2 dl főzőtejszín, 2 ek liszt. Fűszerek: só, fehér- és feketebors, Kentucky csirke - fűszerkeverék (vagy grillfűszer).

Elkészítés: A húst megtisztítjuk, a fűszerekkel alaposasan bedörzsöljük, majd 1 órára a hűtőbe félretesszük.
A gombát megtisztítjuk, felszeleteljük. A hagymát karikára vágjuk, olajon, kis lángon enyhén megdinszteljük. Mielőtt elkészülne, a befűszerezett húst hozzáadjuk és a hagymán, nagy lángon megpirítjuk. Ezután felöntjük kevés vízzel (1-1,5 dl) és fedő alatt együtt pároljuk.

Körülbelül 15 perc elteltével felöntjük kb. 4 dl tejjel, beletesszük a gombát és ízlés szerint sóval, borssal fűszerezzük. További 3/4 órán át kis lángon (takarékon) fedő alatt együtt főzzük. A tejszínt csomómentesen elkeverjük 2 csapott evőkanál liszttel és a csirkéhez adva, további 10 perc alatt készre főzzük. Köretnek tészta (pl. csigatészta, vagy “csokornyakkendő“- tészta) ajánlott.

Megjegyzés: A megmaradt 1 dl tejjel hígíthatjuk fel a szószt, ha az túl sűrű lenne!