Koldus fasírt
A koldus fasírthoz négy szikkadt zsemlyét evőkanálnyi ételízesítő porral ízesített meleg vízzel leöntünk, és ha megpuhult, kinyomkodjuk, összemorzsoljuk.
Öt deka füstölt szalonnát apróra vágunk, kiolvasztjuk, majd egy kis fej összevagdalt vöröshagymát megpirítunk rajta. Két gerezd tört fokhagymával még fél percig a tűzön hagyjuk, majd az összemorzsolt zsemlével, két nyers tojással meg egy kis doboz marha-májkrémmel összedolgozzuk.
Ha híg lenne, egy kevés zsemlemorzsával “kötjük”. Őrölt borssal, majoránnával fűszerezzük, ha kell, utána sózzuk.
Vizes kézzel hosszúkás cipót formázunk belőle, és sliced bacont tekerünk köré, hogy teljesen betakarja. Tűzálló tálra fektetve 200 fokos (gáz 6. fokozat) sütőbe toljuk, és addig sütjük, amíg a szalonna, ropogós piros nem lesz.
A sütőből kivéve öt percig pihentetjük, majd ujjnyi vastag szeletekre vágjuk.
Hidegen is kitűnő.