Pontyfilé kertész módra
Hozzávalók: 1 db ponty (kb. 1 kg), 5 dkg vaj, 5 dl olaj, 1 csomag zellerzöld, 1 fej vöröshagyma, 2 cikk fokhagyma, 1 db citrom, 10 dkg kifejtett zöldborsó, 15 dkg sárgarépa, 20 dkg paradicsom, 2 dl tejföl, bors, só, 1 evőkanál liszt.
Elkészítése: A halat megtisztítjuk, beleit kiszedjük, fejét és uszonyait levágjuk, ezeket, valamint a csontjait halászléfőzéshez tegyük félre.
A törzsét éles késsel lefejtjük a csontvázról. Az így kapott két halfilét tetszés szerint négy vagy nyolcfelé szeljük. Mindkét oldalát sózzuk, lisztbe mártjuk, majd egy kevés hevített olajon serpenyőben elősütjük. Lapátkanállal kiszedjük, a felesleges olajat lecsepegtetjük róla.
A megtisztított vöröshagymát apró darabokra vágva vajon 2-3 percig pirítjuk. Hozzáadjuk a vékony karikákra szelt sárgarépát, a zöldborsót, végül a finomra vagdalt zellerzöldet. Sóval, őrölt borssal ízesítjük.
További ötpercnyi párolás után felét serpenyőbe vagy tűzálló edénybe tesszük, rárakjuk az elősütött halat, majd befedjük a megmaradt zöldséggel.
Tetejére paradicsomszeleteket teszünk, kevés sót hintünk rá, és tejfellel meglocsolva forró sütőben kb. 30 perc alatt, megsütjük.
Hámozott citromszeletekkel díszítve tálaljuk.