Körte Ágnes asszony módra
Hozzávalók 6 személyre: 6 körte, 50 dkg tehéntúró, 2 dl tejszín, 25 dkg cukor, 3 citrom, 6 evőkanál körtepálinka, 6 evőkanál ribizli- vagy áfonyadzsem, 1/2 rúd fahéj
Elkészítés: Az egyik citromról a héját vékonyan, spirál alakban levágjuk, másfélnek a héját lereszeljük. Az összes citrom levét kifacsarjuk. A citromlé felét körülbelül 7,5 dl vízbe öntjük. Hozzáadunk 12 dkg cukrot, beletesszük a fahéjat és a levágott citromhéjat, majd felforraljuk. A körtéket megmossuk, félbevágjuk, magházukat kiemeljük. A cukros-citromos vízbe tesszük, és a gyümölcs érettségétől függően 2-3 percig pároljuk. A tehéntúrót simára keverjük a maradék cukorral és citromlével meg a reszelt citromhéjjal. A tejszínt kemény habbá verjük, és a túrókrémbe keverjük. A párolt körtéket kivesszük a léből és lecsöpögtetjük. Leöntjük a pálinkával, és állni hagyjuk.
A kihűlt körtékre ribizli vagy áfonyadzsemet kanalazunk.
A krémet tányérokba osztjuk, majd középre helyezzük a körtéket.
Elkészítési idő körülbelül 20 perc