Marhagulyás hortobágyi módra, ahogyan Hany Istók szerette
Hozzávalók 30 emberre: 6 kg szürke-marha lábszár, 3 kg vöröshagyma, 3 kg vegyes zöldség, 0,6 kg disznózsír, 2 kg paradicsom, 2 kg zöldpaprika, kalocsai pirospaprika (őrölt), só, köménymag (őrölt), fokhagyma, bor (kékfrankos)
Elkészítése: Az apróra vágott vöröshagymát a disznó zsírjában üvegesre pirítjuk, majd hozzátesszük a paradicsom és paprika kockára vagdalt húsát, s tovább pirítjuk. Miután elfövi a levét, hozzátesszük a marha ujjnyira vagdalt veres húsát és addig rotyogtatjuk, míg véres színét elveszíti. A kalocsai őrölt paprikát hozzáadjuk, majd összerázzuk. Besózzuk, vízzel felöntjük. Ha a hús puhulni kezd, megtisztított és felkockázott vegyes zöldséget teszünk belé, majd fokhagymával, köménnyel és a vörösbor levével ízesítjük, és addig hagyjuk tüzünk lángján, míg meg nem fő.