Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Szerdahelyi káposztás paszuly


Hozzávalók: 20-25 dkg nagyszemű tarkabab, 60 dkg szálas savanyú káposzta, 40 dkg füstölt oldalas, 1 babérlevél, 1 birsalma (vagy alma), 1-2 gerezd fokhagyma, 1/2 liter paradicsomlé v. paradicsompüré 1/2 liter vízzel hígítva, 1 kk. enyhén csípős pirospaprika (természetesen az édes is jó!), 1 dl tejföl, 1 ek liszt, só, bors

A megválogatott babot és a megmosott oldalast előző este külön-külön tálban, langyos vízbe beáztatjuk. Másnap először is megfőzzük az oldalast, kiemeljük a főzőléből, abba beletesszük a leöblített babot, a babérlevelet, a fokhagymát és puhára főzzük.

A káposztát - ha túl savanyúnak találnánk - kissé megmossuk, kevés vízzel puhára, rövid lére pároljuk.  Egy nagyobb lábasban összevegyítjük a babot és a káposztát, hozzáadjuk a meghámozott és gerezdekre vágott birsalmát (almát) meghintjük pirospaprikával, összeforraljuk, majd felengedjük paradicsomlével.

A tejfölt a liszttel simára keverjük, a rotyogó káposztás-paszulyhoz adjuk, és még 8-10 percig forraljuk.

Sóval, lehetőleg frissen őrölt borssal ízesítjük, végül beletesszük a főtt oldalas darabkákat, és máris tálalhatjuk.

Ropogós kenyeret, felforrósított tejfölt kínálunk hozzá.

Nehéz, laktató étel, lehetőleg ne vacsorára kínáljuk.

Eredetileg ez egy szüreti étel, egyes vidékeken a szüretelőket kínálják ezzel, és bár ősszel a bab is, a káposzta is “zsengébb” bátran tanúsíthatom, télen is kitűnő!

Szentirmai Erzsébet