Sajtos-juhtúrós-kapros zöldbab
Hozzávalók: 1 kg zöldbab (természetesen mélyhűtött is lehet), körülbelül 10 dkg trappista (ementáli, eidami) sajt, 15 dkg juhtúró (ha több, nem baj), 2 dl tejföl, 5 dkg vaj, 1 csokor kapor (szárított), 1-2 gerezd fokhagyma, ízlés szerint só, kevés zsemlemorzsa, 1 tojás sárgája
A zöldbabot enyhén sós vízben a fokhagymával együtt puhára főzzük, majd jól lecsepegtetjük. (A fokhagymát ezúttal kidobjuk, bár tudom, vétek!) Még melegen hozzáadjuk a durvára reszelt sajtot, az elmorzsolt juhtúrót, a finomra vágott (morzsolt) kaprot és lazán összekeverjük - vagy inkább csak rázogatjuk - ha a bab összetörik, kevésbé gusztusos.
Kivajazott, morzsával meghintett tűzálló tálba szedjük, leöntjük tojássárgájával elkevert és kissé megsózott tejföllel, a tetejére a maradék vajat rámorzsoljuk és előmelegített, forró sütőben addig sütjük, amíg a teteje szép aranypiros színt nem kap. (Kb. 10-15 perc).
Azonnal tálaljuk, csak melegen jó!
Szentirmai Erzsébet