Gombával töltött karalábé 02.
Hozzávalók: 8 db közepes nagyságú karalábé, 1 fej közepes nagyságú hagyma, 1 ek. olaj, 150 g champignon gomba, 150 g főtt sonka, 1 csipet szárított kakukkfű, 1 kis csokor petrezselyem, 1 tojás, 1,5 dl húsleves (kockából), só, bors, ízlés szerint, diónyi olvasztott vaj
A karalábét meghámozzuk, enyhén sós vízben 15 percig előfőzzük, lecsepegtetjük, belsejét úgy vájjuk ki, hogy mindenütt a 1/2-1 cm falvastagság megmaradjon; a kivájt karalábéhúst apró kockára vágjuk. A megtisztított, finomra vágott hagymát az olajos üvegesre pároljuk, rádobjuk a felaprózott gombát, kevés sóval és borssal fedő alatt, saját levében megpároljuk, majd hagyjuk kihűlni.
Ezután hozzáadjuk az egészen apróra vágott sonkát, a petrezselymet, a kakukkfüvet, ízlés szerint borsot, végül a felaprózott karalábéhúst és a tojást, majd alaposan összedolgozzuk.
Megtöltjük vele a karalábékat, egy mélyebb tepsibe egymás mellé lerakjuk, aláöntjük a húslevest, betakarjuk alufóliával és előmelegített sütőben, mérsékelt tűznél (180 C) körülbelül 20 percig pároljuk. Ezután levesszük az alufóliát, tetejét megkenjük az olvasztott vajjal, és további 15-20 perc alatt szép pirosra sütjük.
Szentirmai Erzsébet