Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Francia rakott burgonya


Hozzávalók: 1 kg burgonya, 5 kemény tojás, 3 nyers egész tojás, 4 dl tejföl, 10 dkg vaj, 10 dkg trappista sajt, só, bors, szerecsendió, zsemlemorzsa

A burgonyát héjában megfőzzük, még melegen meghámozzuk, ha kihűlt karikákra vágjuk. A meghámozott kemény tojást is felkarikázzuk, a sajtot megreszeljük. A tojássárgákat habosra kikeverjük a vajjal, hozzáadjuk a tejfölt, ízlés szerint sót, borsot és egy kevés őrölt szerecsendiót majd végül a tojások kemény habbá vert fehérjét. 2-3 evőkanálnyi reszelt sajtot félreteszünk, a többit a burgonyával, a tojáskarikákkal és a vajas-tejfölös-habos krémmel óvatosan összekeverünk.

Kivajazott, zsemlemorzsával megszórt tűzálló tálba szedjük az egészet, egy kicsit megrázogatjuk, hogy egyenletesen töltse ki a tálat, és a tetejét meghintjük a félretett reszelt sajttal.

Előmelegített forró sütőben aranysárgára sütjük és melegen tálaljuk.

Salátát, savanyúságot kínálhatunk mellé.

Szentirmai Erzsébet