Babos-szalonnás egytál
Hozzávalók: 40 dkg száraz fehérbab, 20 dkg húsos füstölt szalonna, babérlevél, 2-3 gerezd (több is lehet) fokhagyma, körömnyi citromhéj, 30 dkg sárgarépa, 30 dkg burgonya, 1 mokkáskanálnyi szárított kakukkfű, 2 erőleveskocka, 2 savanykás alma, 1 csokor petrezselyem
A szalonnát megmossuk és előző nap körülbelül 1 liter vízben, puhára főzzük, majd levében hagyjuk kihűlni.
Ugyancsak előző este beáztatjuk a megválogatott babot. Másnap a babot hideg vízzel leöblítjük, és a szalonna főzőlevébe tesszük. Hozzáadjuk a babérlevelet, a fokhagymákat, a citromhéjat és feltesszük főni.
Ha félig megpuhult, a leveshez adjuk a megtisztított, megmosott, felkarikázott sárgarépát, a kockákra vágott burgonyát, az erőleveskockákat, a kakukkfüvet és tovább főzzük.
Ha a bab és a zöldség is megpuhult, beledobjuk a meghámozott, cikkekre vágott almát de ezzel már csak néhány percig forraljuk, különben az alma szétfő.
A főtt szalonnát vékony szeletekre vágjuk, bevagdossuk, és zsírjára pirítjuk.
A levest - amelynek ne legyen se sűrű, se híg az állaga - előmelegített, mélyebb tálba szedjük, tetejét megrakjuk sült szalonnadarabokkal, meghintjük vágott petrezselyemmel és azonnal, forrón tálaljuk.
Amolyan “szegényétel” léte ellenére rendkívül ízletes, és tápláló, talán túlságosan is!
Szentirmai Erzsébet