Somogyi kanászpecsenye
Hozzávalók: 70 dkg lapocka, egy-egy szál sárgarépa és gyökér, 5 dkg zeller, 1 citrom, 1 vöröshagyma, 2 dl paradicsomlé, 1 dl olaj, 2 dl tejföl, 2 tojássárgája, só
A hagymát és a citromot vékonyra szeleteljük, a répát és a gyökeret karikákra vágjuk. A citrom magjait szedjük ki, keserűvé teheti az ételt. Az olajat felforraljuk. Egy tepsibe beleszórjuk a felvágott zöldségeket, a húst megsózzuk, a zöldek tetejére ültetjük. Leöntjük a forró olajjal, sütőbe tesszük. Félkész állapotában aláöntjük a paradicsomlét és sűrűn locsolgatva készre sütjük. A húst kivesszük a tepsiből, és ha kissé kihűlt, felszeleteljük. Levét kevés vízzel felengedjük, és jól beforraljuk. Az egészet turmixoljuk és átszűrjük. Összekeverjük a tojássárgákkal és a tejföllel.
Tálaláskor a felszeletelt sültre öntjük a mártást, vagy csészében kínáljuk mellé.