Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Alföldi gombás máj


Hozzávalók: fél kg sertésmáj (bármilyen májból jó, pulyka, csirke, kacsa, stb.), 30 dkg gomba, 10 dkg vaj, 4 egész tojás, fél liter tej, 4-5 gerezd fokhagyma, őrölt bors, só.

Elkészítés: a sertésmájból 4 nagy szeletet vágunk, rostjaira merőlegesen bevagdaljuk. (Természetesen az apróbb májat nem kell szeletelni, csak bevagdalni.)
A fokhagymát belenyomjuk fokhagymanyomóval a tejbe, ebbe beleáztatjuk a májat, 1-2 órára. (Ez előre elkészíthető.)
A gombát felszeleteljük, 5 dkg vajon, kevés sóval, őrölt borssal addig pároljuk, míg a saját levét el nem főtte, melegen tartjuk.
A májszeletekről a tejet leitatjuk, enyhén borsozzuk, 5 dkg vajon mindkét felükön megsütjük, majd forró tálra egymás mellé fektetjük.
A gombavagdalékot a tetejükre halmozzuk, és mindegyikre 1-1 tükörtojást csúsztatunk.

Burgonyapürével, hasábburgonyával vagy petrezselymes burgonyával tálaljuk.

Mindég adjunk hozzá valamilyen salátát, vagy ecetes savanyúságot.

Vigyázzunk a sózással, mert a gomba eleve sós ízhatású, a máj pedig nem igényli a sót.

Törteliné Ilike