Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Hegyaljai bableves


Hozzávalók: 15 dkg tarkabab, 20 dkg savanyú káposzta, 2 kisebb fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 3 ek liszt, 1 dl tejföl, 15 dkg lecsókolbász, só, babér, paprika, ecet, cukor, fél csomag kapor, zsír

A fejtett babot sós, babérleveles hideg vízben feltesszük főni. A finomra vágott vörös- és fokhagymát zsírban megpirítjuk, beletesszük a káposztát, megpároljuk, és a babhoz keverjük.

Kevés zsíron a liszttel világos rántást készítünk, paprikázzuk, és a babhoz adjuk.
Tejfölt keverünk a levesünkbe, cukorral, ecettel (ha kell sóval) ízesítjük, és jól kiforraljuk.
A karikára vágott kolbászt zsíron megpirítjuk, és a bableveshez adjuk.

Tálaláskor finomra vágott kaporral meghintjük.

Kovács Nándor