Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Miskolci boros hús


Hozzávalók: 1 kg sertéscomb (diórész), 2 db nagy vöröshagyma, 5 dkg zsír, 3 dl fehérbor, 1 teáskanál édes paprika, só, 1 1/2 kg-os üveg karfiol, 1,1/2 kg-os üveg zöldborsó, 1 1/2 kg-os üveg zöldbab, 1 db tojás, 1 marhahúsleves-kocka

A húst öklömnyi darabokra vágom az 5 dkg zsírral, és a két fej felszeletelt hagymával egyszerre odateszem. (Nem hevítem a zsírt előre!) Mikor a hús megfehéredett, ízlés szerint sózom, beleteszem a piros paprikát, és 3 dl borral felöntöm, ebbe teszem a leveskockát.
Fedő alatt puhára párolom. Ha szükséges egy kevés vizet mindig töltök hozzá, de ha a fedő jól zár, nem szükséges.
A megpuhult húst kiszedem, ha kihűlt, ujjnyi vastag szeletekre, rostjait keresztbe vágva szeletelem.
A karfiolt, zöldbabot, zöldborsót (levét leöntöm) a pörköltlében átforgatom, és tűzálló tálba rakom.
A felszeletelt húst a tetejére teszem, és egy felkarikázott főtt tojással díszítem.
A maradék szaftot ráöntöm, és a sütőben az egészet átmelegítem.

Tállal együtt teszem asztalra, uborkát, vagy céklát adok hozzá.

Kovács Nándor