Erőleves tokajival
Hozzávalók: 600 g sovány marhahús, 1 db tojásfehérje, 20 g paradicsompüré, 600 g marhacsont, 300 g vegyes zöldség, 60 g zeller, 25 g vöröshagyma, 30 g gomba, 60 g kelkáposzta, só, bors, gyömbér, fokhagyma, 2 dl tokaji szamorodni (száraz)
A marhahúst ledaráljuk, és fazékban a tojásfehérjével, és a paradicsompürével jól elkeverjük, majd felöntjük két liter hideg vízzel, vagy csontlével.
Hozzáadjuk a csontot, a karikára vágott zöldségeket, a fűszereket.
Ezután felforraljuk, és egyenletes lassú forrásnál kb. 3 órát főzzük. (Ezt a levest nem kell lehabozni.) Majd hagyjuk leülepedni, aztán szűrőruhán óvatosan átszűrjük, a zsírt leszedjük a tetejéről.
A forró leveshez közvetlen a tálalás előtt személyenként 3-5 cl tokaji bort öntünk.