Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Ludaskása receptek


Ludaskása 01.

Hozzávalók: 4 libacomb, 1 fej vöröshagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, 40 dkg vegyes leveszöldség, 20 dkg rizs, só, 1ek szemes bors

A húst a hagymával, a fokhagymával és a borssal 2 liter enyhén sós vízben, fedő alatt, lassú tűzön fél óráig főzzük. Hozzáadjuk a felaprított zöldséget, s az egészet puhára főzzük. Kiemeljük a combokat, bőrüket bekockázzuk, és forró sütőben pirosra sütjük.

A levest leszűrjük, lezsírozzuk, a zöldségeket és a rizst tűzálló tálba tesszük, felöntjük 6 dl levessel, lefedjük és a forró sütőben 20-25 percig pároljuk. A kész kása tetejére tesszük a sült combokat.

Ludaskása 02.

Hozzávalók: 4 db libacomb, 20 dkg sárgarépa, 20 dkg fehérrépa, 2 gerezd fokhagyma, 10 dkg libazsír, 5 dkg zeller, 24 dkg rizs, 8 dkg gomba, 1 csomó zöldpetrezselyem, 12 dkg libamáj, 5 g törött bors, 5 g őrölt gyömbér, 3 g egész bors, só

Elkészítése: A libacombokat kicsontozzuk, a húst kockákra vágjuk. A csontokat hideg vízben feltesszük főni. Amikor felforrt, sárgarépával, fehérrépával, vöröshagymával és fokhagymával bezöldségeljük. Egész borssal fűszerezzük, sóval ízesítjük. Gyenge tűzön 2 - 2 és fél órát főzzük, ezután leszűrjük, és további felhasználásig félretesszük.
Kevés libazsírt hevítünk, ebben az apróra vágott vöröshagymát üvegesre pirítjuk, majd a libahúst hozzáadjuk, megsózzuk és, a hagymás zsíron néhány percet pároljuk. A kockákra vágott sárgarépát, fehérrépát, zellert beletesszük, és gyakori keveréssel az anyagokat együtt tovább pirítjuk. Törött borssal és őrölt gyömbérrel fűszerezzük. Kevés csontlevet hozzáöntve, fedő alatt, gyenge tűzön pároljuk. Amikor a libahús már majdnem puha, a megmosott, és jól lecsöpögtetett rizst, hozzákeverjük, hozzáadjuk a cikkekre vágott gombát és megszórjuk apróra vágott zöldpetrezselyemmel. A rizs tömegének megfelelő, dupla mennyiségű forró csontlével felöntjük, majd amikor felforrt, fedővel letakarva az előmelegített sütőbe tesszük. Amikor a rizs megfelelően megduzzadt és az étel kásaszerűvé vált, a sütőből kivesszük.

Közben a libamájat vékony szeletekre vágjuk, enyhén megsózzuk, kevés őrölt borssal meghintjük, majd kevés forró libazsírba téve, mindkét oldalát ropogós pirosra sütjük. Az elkészített ludaskását tálra tesszük, a megsütött libamájszeleteket a tetejére rakjuk, és tűzforrón tálaljuk.

Elkészítési idő: kb. másfél óra

Ludaskása 03.

Hozzávalók: 80 dkg libacomb, 15 dkg libazúza, 20 dkg vöröshagyma, 3 cikk fokhagyma, 15 dkg sárgarépa, 15 dkg gyökér, 30 dkg rizs, 15 dkg zöldpaprika, majoránna, só.

A libacombokat kicsontozzuk, a zúzával egyenlő kockára vágjuk. A finomra vágott vöröshagymát a libacombokról lefejtett, kisütött zsiradékban üvegesre dinszteljük. Kétfelé osztjuk, az egyikre a libacombot, a másikra a zúzát tesszük. Mindkettőt sózzuk, kevés víz hozzáadásával gyakran kevergetve pároljuk. Amint a libacomb megpuhult félre tesszük. Ezzel egy időben a zúzához hozzátesszük az apró kockára vágott zöldségeket, és együtt puhára pároljuk. Most az egészet egy nagyobb lábasba tesszük, hozzáadjuk a reszelt fokhagymát, a kockára vágott zöldpaprikát, a majoránnát, őrölt borsot és a megmosott rizst. Annyi forró vizet öntünk rá, hogy egy centire ellepje. Fedővel letakarva addig tartjuk forró sütőben, amíg a rizsszemek megpuhulnak.

Ludaskása 04. 

Hozzávalók: 2 libacomb, 1 nagy libaaprólék, 1 nagyobb vöröshagyma, 8 evőkanál olaj, só, 1 nagyobb sárgarépa, 1 közepes petrezselyemgyökér, 1 csokor petrezselyem, 4 gerezd fokhagyma, 1-1 mokkáskanál majoránna és őrölt bors, 30 dkg rizs, 1-1 nagyobb paprika és paradicsom, fél kiskanál só
A combokat és az aprólékot megmossuk, a combokon a bőr és hús közé nyúlva a bőrt ujjainkkal meglazítjuk, és lefejtjük. Ezután volt bőrös oldalukkal lefelé deszkára fektetjük, majd apró vágásokkal, szorosan a csont mellett haladva kifilézzük. Az aprólék darabjairól - a szárnyat kivéve - a bőrt szintén eltávolítjuk, és a combhússal együtt darabokra vágjuk. A hagymát megtisztítjuk, finomra aprítjuk. A fele olajban közepes lángon 2 perc alatt megfonnyasztjuk. A húsdarabokat rádobjuk, kevergetve 4-5 perc alatt fehéredésig sütjük. 1 csapott kiskanálnyi sóval megszórjuk, kb. 3 deci vizet öntünk alá, és lefödve, kis lángon kb. 1 óra alatt majdnem puhára pároljuk. Közben a sárgarépát meg a petrezselyemgyökeret megtisztítjuk, 1-1,5 centis kockákra vágjuk, és a fölaprított petrezselyemmel együtt a húshoz adjuk. A zúzott fokhagymával és a majoránnával fűszerezzük, megborsozzuk, lefödve további kb. 20 perc alatt együtt puhára pároljuk. Közben a megmosott és lecsöpögtetett rizst a maradék olajon kevergetve megforrósítjuk, majd 5 deci forrásban lévő vizet öntünk rá. A zöldséges libaragut, a kicsumázott és kis kockákra vágott paprikát és paradicsomot belekeverjük. Amint fölforrt, fél kiskanál sóval ízesítjük, lefedjük, kis lángon 10 percig főzzük, majd a tűzről lehúzva szorosan letakarva - a fedő alá tiszta, nedves konyharuhát is teríthetünk - 15 percig pihentetjük. Ez alatt saját gőzében teljesen megpuhul.

Elkészítési idő: 2 óra.

Ludaskása 05.

Hozzávalók: 2 libacomb, 2 libazúza, 2 libanyak, 1 nagyobb vöröshagyma, 8 evőkanál olaj, só, 1 nagyobb sárgarépa, 1 közepes petrezselyemgyökér, 1 csokor petrezselyem, 4 gerezd fokhagyma, 1-1 mokkáskanál majoránna és őrölt bors, 30 dkg rizs (legjobb a fényezetlen A rizs), fél kiskanál só, 1-1 nagyobb paprika és paradicsom

Az összes húst megmossuk, majd következik az étel elkészítésének rázós része: ezek előkészítése. A combokról a bőr és a hús közé nyúlva, a bőrt ujjunkkal lefejthetjük. Utána volt bőrös oldalukkal lefelé deszkára fektetjük, majd apró vágásokkal, szorosan a csont mellett haladva kifilézzük. (Az sem baj, ha nem sikerül túl szépen, mert a csontot lefagyaszthatjuk, és ha összejött egy adagra való, levest főzhetünk belőle.) A zúzákat lapjában félbehasítjuk, majd miután a belső hártyát a benne lévő ételmaradékkal együtt kikapartuk belőlük, meleg vízzel jól megmossuk, majd a combhússal együtt másfél centis kockákra vágjuk. A nyakat, miután a bőrt lefejtettük róla, csontostul 2-3 centis darabokra vágjuk. Bárd hiányában ez úgy a legkönnyebb, ha a kést ráillesztjük és ráütünk a tetejére.
A hagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk. A fele olajban közepes lángon 2 perc alatt megfonnyasztjuk. Az előkészített húsokat rádobjuk, kevergetve 4-5 perc alatt fehéredésig sütjük. 1 csapott kiskanálnyi sóval megszórjuk, kb. 3 deci vizet öntünk alá, és lefödve, kis lángon kb. 1 óra alatt majdnem puhára pároljuk. A sárgarépát meg a petrezselyemgyökeret megtisztítjuk, 1-1,5 centis kockákra vágjuk és a fölaprított petrezselyemmel együtt a húshoz adjuk. A zúzott fokhagymával és a majoránnával fűszerezzük, megborsozzuk, lefödve további kb. 20 perc alatt együtt puhára pároljuk.

Közben az átválogatott rizst a maradék olajban kevergetve megforrósítjuk, majd 5 deci forrásban lévő vizet öntünk rá. A zöldséges libaragut belekeverjük, ahogyan a kicsumázott és kis kockákra vágott paprikát és paradicsomot is. Amint fölforrt, fél kiskanál sóval ízesítjük, lefedjük, kis lángon 10 percig főzzük, majd a tűzről lehúzva, szorosan letakarva a fedő alá megnedvesített konyharuhát is teríthetünk, 15 percig pihentetjük. Ez alatt a gőzben teljesen megpuhul.

Elkészítési idő: 2 óra.

Ludaskása borsósan

Hozzávalók: 1 libaaprólék (szárnya, nyaka, zúzája, szíve stb.), 25 dkg csirkemáj, 20 dkg rizs, 2-2 répa és gyökér, 1 kis zeller, 15 dkg zöldborsó, 1 fej vöröshagyma, 3-4 gerezd fokhagyma, só, szemes bors, babér

Ha a szárnyakon sok a zsír, levágjuk róla (tepertő), a zúzát és a szívet tisztítjuk és feldaraboljuk, és annyi vízzel öntjük fel, hogy bőven elfedje a húsokat. A fűszereket meg a hagymát belerakjuk, felforraljuk, és kis lángon félpuhára főzzük. Beletesszük a feldarabolt zöldségeket, a csirkemájat és a rizst, megsózzuk és puhára főzzük.

Tálaláskor, ha van tepertőnk, a kása tetejére tehetjük.

Ludaskása lecsósan

Hozzávalók: 1 libaaprólék, 1-1 répa és gyökér, 1 kis zeller, 10 dkg zöldborsó, 10 dkg gomba, 20 dkg lecsókonzerv (nyáron paprika, paradicsom), 1 fej hagyma, 20 dkg rizs, libazsír, só, bors, majoránna, petrezselyem

A húsokat és a belsőségeket feldaraboljuk, a répaféléket karikára, darabokra vágjuk. Egy ek libazsírban a finomra vágott hagymát megfonnyasztjuk, hozzáadjuk a zöldségeket és egy kevés ideig együtt pirítgatjuk. Rátesszük a húst, sóval, borssal, majoránnával fűszerezzük. Ha levét elfövi, mindig csak kevés vizet öntve alá, lefedve félpuhára pároljuk. A cikkekre vágott gombát és a borsót kevés zsírban megpirítjuk, sóval, borssal, vágott petrezselyemmel fűszerezzük. Egy másik edényben kevés zsíron a rizst pirítjuk meg, hozzáadjuk a húshoz, felöntjük 4 dl vízzel, beletesszük a borsós gombát, a lecsót, megkeverjük és felforraljuk. Középmeleg sütőben, fedő alatt 15-20 perc alatt készre pároljuk.

Ludaskása libacombból

Hozzávalók: 4 libacomb, 1 fej vöröshagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, 40 dkg vegyes leveszöldség, 20 dkg rizs, só, 1 ek szemes bors

A húst a hagymával, a fokhagymával és a borssal 2 liter enyhén sós vízben, fedő alatt, lassú tűzön fél óráig főzzük. Hozzáadjuk a felaprított zöldséget, s az egészet puhára főzzük. Kiemeljük a combokat, bőrüket bekockázzuk, és forró sütőben pirosra sütjük. A levest leszűrjük, lezsírozzuk, a zöldségeket és a rizst tűzálló tálba tesszük, felöntjük 6 dl levessel, lefedjük és a forró sütőben 20-25 percig pároljuk. A kész kása tetejére tesszük a sült combokat.