Hírességek - Kossuth Lajos
Udvardi és kossuthfalvi Kossuth Lajos (Monok, 1802. szeptember 19. – Torino, 1894. március 20.) államférfi, a Batthyány-kormány pénzügyminisztere, a Honvédelmi Bizottmány elnöke, Magyarország kormányzó-elnöke. A nemzeti függetlenségért, a rendi kiváltságok felszámolásáért s a polgári szabadságjogok biztosításáért vívott 19. századi küzdelem egyik legnagyobb alakja, a magyar szabadságharc szellemi vezére. Máig egyike azoknak, akik a magyar nép emlékezetében leginkább megtestesítik az 1848–1849-es forradalmat és szabadságharcot, Széchenyivel és Petőfivel együtt.
Kossuth- = (ha rostélyos) szalonnás pörköltlében párolva, gombapéppel töltött burgonyával körítve
KOSSUTH KENYÉR 01.
Hozzávalók: 3 tojás, 12 dkg cukor, 2 dkg kakaó vagy 5 dkg csokoládépor, 6 dkg apróra vágott héjas mandula vagy dió, 14 dkg liszt, citromhéj, fahéj
Elkészítése: A tojásokat a cukorral kikeverjük, hozzáadjuk a kakaót, a vágott mandulát, egy késhegynyi fahéjat, a tojások keményre vert habját, és utoljára beleszitáljuk a lisztet. Papírral kibélelt hosszúkás formába sütjük, mint a piskótát.
KOSSUTH KENYÉR 02.
Elkészítése: Hat egész tojást 45 deka cukorral habzásig keverünk, 21 deka mandulát adunk hozzá, most 21 deka finomlisztet lassan hozzákeverünk, írósvajat kikent pléhbe öntünk, és lassú tűznél megsütjük, azután szeletekre daraboljuk, s föladjuk.
KOSSUTH KIFLI 01.
Elkészítése: 13 dkg vajat vagy 10 dkg zsírt, 25 dkg vaníliás cukorral, 5 tojássárgájával, 2 dkg jól elmorzsolt élesztővel, erősen kikeverünk, amíg sima és habos lesz. Azután 20 dkg lisztet és az 5 tojás nagyon keményre vert habját könnyedén hozzákeverjük. Zsírozott, lisztezett nagy tepsibe tesszük. Tetejét megszórjuk 5 dkg szálkásra vágott dióval vagy mandulával és darabos cukorral. Forró sütőben, egyenletes tűznél sütjük. Ha megsült, hűtjük, 5 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval félhold alakokat szaggatunk ki belőle a tepsiben.
KOSSUTH KIFLI 02.
Hozzávalók: 20 dkg liszt, 20 dkg vaj, 20 dkg porcukor, 10 dkg dió vagy mandula, 1 mk sütőpor, 4 db tojás, reszelt citromhéj
Elkészítése: A vajat a cukorral kikeverjük, és egyenként hozzáadjuk a felütött tojások sárgáját és a reszelt citromhéjat. A tojásfehérjét habbá verjük és hozzáadjuk a sárgákhoz, szitán áteresztjük hozzá a lisztet, majd a sütőport, és lazán elkeverjük. Zsírral kikent, kilisztezett tepsibe öntjük, akkorába, hogy körülbelül 1 cm magas legyen benne a tészta-anyag.
Tetejére héjától megtisztított, vágott diót vagy mandulát szórunk, és egyenletesen, közepes tűzön jó félóráig sütjük.
A tepsiben hagyjuk kihűlni, majd pogácsaszaggatóval félholdakat szaggatunk belőle.
KOSSUTH KIFLI 03.
Hozzávalók: 6 db tojás, 250 g porcukor, 250 g írótlan vaj, 250 g liszt, 3 cl rum, 0,5 citrom reszelt héja, 150 g dió
A tepsi kenéséhez: vaj, liszt
Elkészítése: A vajat a porcukor 1/3-ával habosra kikeverjük. Egyenként hozzáadjuk a tojások sárgáját. Ezután a tojásfehérje kemény habja kerül hozzá, ami a cukor 2/3-ával verődött fel. Rum, reszelt citromhéj és végül liszt, és már el is készítettünk egy nehéz felvertet, melyet vajazott, lisztezett tepsiben egyenletesen elsimítunk.
Durvára vágott dióval megszórjuk, és 180°C-os sütőben 30 percig sütjük. Hagyjuk a tepsiben meghűlni, és 5-6 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval félholdakat szúrjunk ki.
Vaníliás porcukorral megszórva tálaljuk. Az írások szerint ezen elkészítést tudjuk be eredetinek.
KOSSUTH KIFLI 04.
Hozzávalók: 20 dkg vaj, 20 dkg cukor, 18 dkg liszt, 10 dkg héjazott, vágott mandula (vagy dió), késhegynyi sütőpor, 5 tojás
Elkészítése: A vajat a cukorral habosra keverjük, egyenként hozzákeverjük a tojássárgákat, majd a citromhéjat.
A tojásfehérjét habbá verjük, hozzáadjuk a cukros keverékhez, beleszitáljuk a lisztet, hozzákeverjük a sütőport. Lazán összekeverjük.
Vajazott, lisztezett közepes tepsibe öntjük - 1 cm vastag legyen. Megszórjuk a mandulával.
Közepesen meleg sütőben 30 percig sütjük.
A tepsiben hűtjük ki. Fánkszaggatóval félholdakra vágjuk ki, vagy más formával szúrjuk ki, esetleg felszeleteljük.
KOSSUTH KIFLI 05.
Hozzávalók: 6 tojás, a tojással egyenlő súlyú vaj (vagy Rama), cukor, rétesliszt, 3 ek rum, a tetejére 10 dkg dió vagy 10 dkg főzőcsokoládé
Elkészítése: A vajat habosra keverjük a cukorral, a tojássárgákkal, majd felváltva adjuk hozzá a lisztet és a fehérjék habját. Rummal ízesítjük.
Sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk. A tetejére, durvára vágott diót vagy apró kockákra vágott étcsokoládét szórunk, és forró sütőbe toljuk. 5 perc múlva a lángot mérsékeljük. Tűpróbáig sütjük.
A tepsiben hagyjuk kihűlni. Pogácsaszaggatóval félholdakat szúrunk ki belőle - mindig csak annyit, amennyit a tálra teszünk, különben kiszárad.
A tepsiben follpackkal letakarva tartjuk.
KOSSUTH KIFLI 06.
Hozzávalók: 5 tojás, 13 dkg margarin, 25 dkg vaníliás cukor, 20 dkg dupla-grízes liszt, 1 citrom reszelt héja, 2 dkg élesztő, 1 evőkanál langyos tejföl, 5 dkg dió
Elkészítése: A tojások sárgáját a megpuhított margarinnal és a cukor háromnegyed részével habosra keverjük. Az élesztőt egy kanál langyos tejfölben feloldjuk, és a kikevert tojássárgájával jól elkeverjük. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, kanalanként beledolgozzuk a cukor negyed részét.
A reszelt citromhéjat a liszttel összekeverjük. A kemény habot a liszttel óvatosan a tésztához keverjük. Kizsírozott, lisztezett sütőlapon, körülbelül 2 cm vastagságban elkenjük, betakarva, 30 -40 percig szobahőmérsékleten pihentetjük. Darabosra vágott dióval megszórjuk; mérsékelten meleg sütőben sütjük 25-30 percig. Mielőtt a sütést befejezzük, tűpróbával győződjünk meg, hogy a tészta megsült-e. A megsült tésztát enyhén lisztezett deszkára borítjuk és még melegen, körülbelül 4 cm átmérőjű fánkszaggatóval félholdakat szúrunk ki belőle.
KOSSUTH KIFLI 07.
Már a rinyaújlaki nagymamák is készítették ezt a süteményt.
Elkészítése: Kell hozzá egy margarin, illetve 28 deka zsír, hat tojás, 28 deka cukor, 28 deka liszt, sütőpor, citrom. A margarint vagy zsírt habosra keverjük, majd a 6 tojás sárgáját és 28 deka cukrot kikeverjük, aztán a kettőt összevegyítjük, hozzá citromhéjat és citromlevet adunk. A lisztbe sütőport keverünk, s hozzáadjuk az eddig elkészültekhez. A hat tojás fehérjét fölverjük kemény habbá, s a masszához adjuk. Amikor elkészült, két részre választjuk. Az egyik feléhez két kanál kakaóport teszünk, a többit nem színezzük. Felváltva merítünk belőlük a lisztezett zsírozott tepsibe, s így kisütjük. Miután kisült, félhold formájúra szaggatjuk, és meghintjük porcukorral. Hat személynek elegendő kiflit kapunk.
KOSSUTH KIFLI 08.
Elkészítése: 35 deka lisztet 20 deka vajjal vagy zsírral, 1 csomag Váncza-sütőporral, 1 citrom levével, 3 evőkanálnyi porcukorral és 3 tojás sárgájával jól összegyúrunk. A tésztát félujjnyi vastagra nyújtva háromszög alakú darabokra vágjuk s az alább leírt töltelékkel megkenve, kiflikké sodorjuk. Töltelék: 3 tojás fehérjét 25 deka porcukorral habosra keverünk, s 20 deka őrölt diót teszünk hozzá. Sütés előtt tojással megkenjük, s tört dióval szórjuk be.
KOSSUTH KIFLI 09.
Elkészítése: 4 tojás sárgáját, 3 kg porcukrot, 3 kg vajat habzásig keverni és egy citrom héját, 20 dkg lisztet, 4 tojás fehérjéből habot verni és egy kikent pléhbe beletölteni; tisztított s felvágott mandulával meghinteni, szép lassan, sülni hagyni, azután kihűlni hagyni s fánkmetszővel szép kifliket szaggatni.
KOSSUTH-KIFLI 10.
Hozzávalók: 5 egész tojás, 25 dkg cukrot kikeverünk, 18 dkg zsír, 25 dkg liszt, 5 kanál tej, 1 sütőpor
Elkészítése: A fentieket összegyúrjuk, kinyújtjuk, és kifliformával kiszúrjuk.
KOSSUTH KIFLI 11.
Hozzávalók: vaj 13 dkg, tojás 5 dkg, porcukor 25 dkg, élesztő 2 dkg, liszt 20 dkg, vanília 1/4 rúd, mandula 5 dkg
Elkészítése: A vajat, a tojássárgáját, kevés vaníliát a porcukorral habosra keverjük. Lassanként belemorzsolunk 2 dkg élesztőt, a lisztet és az 5 tojás kemény habját. Kikent, kilisztezett tepsibe tesszük, hámozott darabos mandulával megszórjuk, lassú tűznél kisütjük, ha kisült, kifli formákra szaggatjuk.
KOSSUTH KIFLI 12.
Elkészítése: 35 dkg lisztet 20 dkg vajjal 1 csomag sütőporral,1 citrom levével, 3 e kanál porcukorral és 3 tojás sárgájával jól összegyúrjuk a tésztát 1/2 ujjnyi vastagra nyújtva 3 szög alakúra vágjuk, s az alábbi töltelékkel megkenve kiflikké sodorjuk 3 tojás fehérjét, 25 dkg porcukorral habosra keverünk, s 20 dkg őrölt diót teszünk hozzá, sütés előtt megkenjük tojással, s tört dióval beszórjuk.
KOSSUTH KIFLI TÉSZTÁJA
Hozzávalók: 6 tojás + tojások súlyának megfelelő Ráma + cukor + rétesliszt, késhegynyi szódabikarbóna, 3 ek rum
Elkészítése: Megmérjük a tojásokat, és ennek alapján mérjük ki a többi hozzávalót. A margarint habosra keverjük a cukorral és a tojássárgájával, majd felváltva adjuk hozzá a szódabikarbónával kevert lisztet és a tojások keményre felvert habját. Rummal ízesítjük (ezt nem lehet kiérezni a megsült tésztán). Selyempapírral bélelt tepsibe simítjuk. Nekem így még sohasem ragadt bele, ellenben a kikent lisztezett tepsibe már sokszor. De nagyon fontos, hogy soha ne béleld ki papírral (vagy kend és lisztezd) a tepsi oldalát, mert akkor púpos lesz a tészta, csak az aljára kell megfelelő méretre vágott papírt tenni. Ez az adag bőven elég egy normál tortaformába és jó magas lesz.
KOSSUTH LAJOS KENYERE
Elkészítése: 1 egész és 3 tojás sárgáját 10 deka porcukorral habzásig kavarunk. Aztán hozzáadunk 2 szelet reszelt csokoládét, 6 deka apróra vágott héjas mandulát, 1 jó késhegynyi fahéjat és szegfűszeget törve, a 3 tojás kemény habját és utoljára 14 deka finomlisztet. Kikent tepsiben lassú tűznél megsütjük.
KOSSUTH LAJOS ROSTÉLYOSA
Hozzávalók: 10 db 16 dekás magas hátszín (rostélyos), 20 deka vöröshagyma (makói), 15 deka sertészsír, 2 deka különleges fűszerpaprika (cecei édes), 20 deka csemegeparadicsom, 10 darab burgonya (rózsa), fél kiló csiperkegomba, 5 deka teavaj, 1 gerezd fokhagyma, frissen őrölt fekete bors, asztali só.
Elkészítése: a rostélyosokat enyhén kiverjük, sózzuk, borsozzuk, és forró zsírban mindkét oldalát pirosra sütjük. Lábasba tesszük. Felhevített zsírban a finomra vágott vöröshagymát megfonnyasztjuk, hozzáadjuk az összezúzott fokhagymát, a cikkekre vágott csemegepaprikát. Fűszerpaprikával megszórjuk és 3 deci vízzel felöntjük. Rátesszük a cikkekre vágott paradicsomot. Felforraljuk, és a rostélyosokra öntjük. Annyi leve legyen, hogy a húst ellepje. Fedő alatt lassú forralással főzzük. Az elpárolgott levet vízzel pótoljuk. Közben a burgonyát megtisztítjuk, és a belsejét kivájjuk, és sós vízben megfőzzük, vigyázva, hogy szét ne essen. A gombát finomra vágjuk és vajban sóval, borssal ízesítve gombapépet készítünk. Ezzel töltjük meg a főtt, kifúrt burgonyákat. Tálaláskor a töltött burgonyát a rostélyosokra tesszük, és levével leöntjük. Minden szelet rostélyosba nemzetiszínű zászlócskát szúrunk.”
KOSSUTH LAJOS SZELETE
Elkészítése: Vékony szeletet kell a borjúcombból vágni, megverni, megsózni, szalonnával megtűzni, és zsírban kisütni. Ekkor tejfölt, petrezselyem zöldjét, sót, zsemlemorzsát tégy egy lábasba és hagyd fölforrni. Ha föltálalod a sült szeletet, e mártást öntsd rá és adj mellé párolt rizst.
KOSSUTH RAJNAI LAZACA
Hozzávalók: 4 x 160 g lazacszelet, 200 g fekete kagyló, 100 g sárgarépa, 100 g póréhagyma, 1 dl rajnai rizling, 1 db citrom, 2 dl tejszín, 4 db tojássárgája, 100 g vaj, 20 g liszt; só, szemes bors, zsálya, babérlevél
Köretként: petrezselymes hordóburgonya
Elkészítése: A lazacszeletet sózzuk, és egy kivajazott tepsibe tesszük. Néhány karika póréhagymát, szemes borsot, zsályát, babérlevelet teszünk mellé, majd rajnai rizlinget öntünk alá, és így készre pároljuk.
A fekete kagylót lobogó, sós vízben néhány perc alatt megfőzzük. A sárgarépát, a póréhagymát szép hosszú juliennere, metéltre vágjuk. Kevés vajban, kis víz aláöntésével ropogós puhára pároljuk.
A hordó alakúra formázott burgonyát sós vízben megfőzzük, és petrezselymes vajban átforgatjuk. A tojások sárgáját tejszínnel, citromlével, liszttel vízgőzön egy krémszerű habos mártássá főzzük fel. Ha nagyon sűrű lenne, akkor lazacok pároló levéből tegyünk hozzá.
A lazacszeleteket tejszínmártással tálaljuk. Köretét a párolt sárgarépa, a póréhagyma és a petrezselymes burgonya alkotja. Fekete kagylóval, citromszelettel, és kaprival díszítjük. A lazac mellé ne felejtsük el, kínálni a rajnai rizlinget sem!
KOSSUTH ROSTÉLYOS 01.
Hozzávalók: 4 szelet rostélyos, 10 dkg zsír, 10 dkg vöröshagyma, 2 db zöldpaprika, 2 db paradicsom, 2 dkg fokhagyma, őrölt bors, 4 db burgonya, 20 dkg gomba, 5 dkg vaj, 1 db tojás, só, kömény, ételízesítő
Elkészítése: A rostélyost kiklopfoljuk, borssal megszórjuk, mustárral megkenjük. Sütés előtt sózzuk. Forró zsiradékon elősütjük.
Pörköltalapot készítünk: felhevített zsiradékon apróra vágott hagymát üvegesre hevítjük, majd hozzáadjuk a kockára vágott paprikát, s tovább hevítjük. Rátesszük a fűszerpaprikát. Oldjuk a színét és felengedjük kevés vízzel. Jól kiforraljuk. Hozzáadjuk a meghámozott, felkockázott paradicsomot, őrölt köményt, fokhagymát, ételízesítőt. Ebbe a tartalmas pörköltszaftba pároljuk az elősütött rostélyost.
Körete: gombapéppel töltött burgonya.
A burgonyát héjában megfőzzük, megpucoljuk, félbevágjuk, s a közepét karalábévájóval kivájjuk. Ezt töltjük be a gombapéppel.
Az elősütő zsírba beletesszük a finomra vágott hagymát és gombát. (A gomba spóratartó lemezeit, ha nagyon sötétek, karalábévájóval kiszedjük. Így nem lesz sötét színű a töltelékünk.) Megszórjuk kevés ételízesítővel, s lepároljuk. Kevés, egész felvert tojással megkötjük. Ezzel töltjük be a burgonyát.
A tálra feltesszük a betöltött burgonyát és a rostélyost. Mindkettőt áthúzzuk a tartalmas pörkölt szafttal. Megdíszítjük paradicsom rózsával, snidling szárral, s a tányér szélét körbeszórjuk apróra vágott zöld kaliforniai paprikával.
KOSSUTH-ROSTÉLYOS 02.
Hozzávalók 10 személyre: 10 szelet (egyenként 16 dkg-os) magas hátszínszelet (rostélyos), frissen őrölt fekete bors, só, 15 dkg sertészsír, 2 nagy fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 édes, piros színű paprika, 1 evőkanál csemege pirospaprika, 2-3 érett paradicsom, 10 nagy rózsaburgonya, 50 dkg csiperke, 5 dkg vaj
Elkészítése: A rostélyosokat kissé kiverjük, megsózzuk, borsozzuk. Forró zsírban mindkét oldalukat pirosra sütjük, majd lábasba rakjuk. Egy másik edényben forró zsíron a megtisztított, finomra vágott hagymát megfonnyasztjuk, a zúzott fokhagymát és a kicsumázott, cikkekre vágott paprikát és paradicsomot is hozzáadjuk. A pirospaprikával megszórjuk, 3 deci vízzel felöntjük, és felforraljuk. Az egészet a rostélyosokra öntjük úgy, hogy a húst ellepje. Lefedve, gyöngyöző forralással kb. 45-50 perc alatt puhára főzzük. Közben a burgonyát meghámozzuk, belsejét kivájjuk, és sós vízben megfőzzük, vigyázva, nehogy a szemek szétessenek. A gombát megtisztítjuk, finomra aprítjuk, és a vajon sóval, borssal ízesítve gombapépet készítünk belőle. Ezzel a főtt burgonyák “alagútját” megtöltjük. Tálaláskor minden szelet rostélyosra egyet ráültetünk, és a finom lével leöntjük. Minden adag tetejébe nemzetiszínű zászlócskát tűzünk.
KOSSUTH-TÉSZTA
Elkészítése: 1 kg liszttel, 1/2 kg vajat dörzsölünk, hozzáadunk 12 tojás sárgáját, 3 dkg tejben áztatott élesztőt, 3 kanál czukrot és kevés sót; egy széles késsel jól elkeverjük, ha összeállítottuk, megkelesztjük meleg helyen, ekkor kinyújtjuk félujjnyi vastagra, s ribizke lekvárral megtöltve sülni tesszük.
KOSSUTH-TORTA 01.
Elkészítése: Négy tojás fehérjét 14 deka cukorral kemény habbá verünk, azután hozzákeverünk 4 deka összevágott, cukrozott narancshéjat. A habot kosenillal (ételfesték) pirosra festjük. Vegyünk aztán 6 deka hámozott és pirított mandulát, melyet finomra törünk és keverjük össze négy deka liszttel, azután az egész mennyiséget lassan hozzátesszük a felvert habhoz, és végül tortaformában megsütjük.
KOSSUTH-TORTA 02.
Elkészítése: 5 deka vajat 8 deka cukorral habosra keverünk. 6 deka hámozott mandulát finomra törünk, s hozzáöntünk 2 deci maraschino-likőrt, azután 4 tojás habját és 7 deka lisztet lassan hozzákeverve tortaformában megsütjük.
KOSSUTH-TORTA 03.
Elkészítése: 5 deka vajat habosra keverünk, 8 deka törött cukrot, 6 deka hámozott zöld pisztáciát kis vízzel finomra törünk. Ezután keverjünk 4 tojás fehérjéből, melyhez kis vaníliát adtunk, igen kemény habot, és 4 deka liszttel keverjük össze a habot meg a vajas keveréket. Ezt is megsütjük, s azután a következő tölteléket készítjük le:
6 deka vajat 4 deka cukorral kikeverünk, ezután 4 tojás sárgáját 4 deka cukorral és két deci édes tejjel együtt a tűzre téve, vaníliakrémet készítünk, s ha már jó sűrű lett, keverjük, míg kihűl, akkor belevegyítjük a vajat. Végül hozzáadunk még 4 deka pirított és összetörött mogyorót és egy kávéskanálnyi barackízt. Az így elkészített töltelékkel megkenjük a tortalapokat, és azután összerakjuk, ügyelve arra, hogy fönt piros, középen fehér, alul zöld piskóta kerüljön. Az elkészített tortát azután csokoládéjéggel (mázzal) bevonva, hűvös helyre eltesszük.
SZABADKAI KOSSUTH-PITE
Elkészítése: 30 dkg liszthez hozzáadunk bő fél csomag a sütőport, összekeverjük, majd 18 dkg vajat, 10 dkg cukrot, 1 tojást, 1 citrom levét és reszelt héját, valamint 15 dkg őrölt diót is beledolgozunk. Az egészet jól összegyúrjuk, kivajazott, kilisztezett tepsibe simítjuk, megsütjük, és ha kihűl, felszeleteljük.
Elkészítési idő: 55 perc
VAJASPISKÓTA, VAGY KOSSUTH-KIFLI
Hozzávalók: 20 dkg vaj, 20 dkg porcukor, 18 dkg liszt, 10 dkg mandula, sütőpor, 4 tojás, citromhéj
Elkészítése: A vajat habosra keverjük a cukorral, és egyenként hozzáadjuk a tojássárgákat, citromhéjat. A tojásfehérjét habbá verjük, hozzáadjuk a sárgákhoz, beleszitáljuk a lisztet, egy késhegynyi sütőporral és a többi habbal könnyedén elkeverjük. Vajjal kikent és lisztezett, középnagyságú tepsibe öntjük, hogy 1 cm magas legyen benne a tészta. Tetejét meghintjük héjától megtisztított, vágott mandulával vagy dióval (ez el is maradhat), és egyenletes, de jó tűznél 30 percig sütjük. A tepsiben hagyjuk kihűlni, majd tetszés szerint apró szeletekre vágjuk, vagy fánkszaggatóval félholdakat vágunk belőle.