Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Kossuth torta


Kossuth-torta 01.

Négy tojás fehérjét 14 deka cukorral kemény habbá verünk, azután hozzákeverünk 4 deka összevágott, cukrozott narancshéjat. A habot kosenillal (ételfesték) pirosra festjük. Vegyünk aztán 6 deka hámozott és pirított mandulát, melyet finomra törünk és keverjük össze négy deka liszttel, azután az egész mennyiséget lassan hozzátesszük a felvert habhoz, és végül tortaformában megsütjük.

Kossuth-torta 02.

5 deka vajat 8 deka cukorral habosra keverünk. 6 deka hámozott mandulát finomra törünk, s hozzáöntünk 2 deci maraschino-likőrt, azután 4 tojás habját és 7 deka lisztet lassan hozzákeverve tortaformában megsütjük.

Kossuth-torta 03.
5 deka vajat habosra keverünk, 8 deka törött cukrot, 6 deka hámozott zöld pisztáciát kis vízzel finomra törünk. Ezután keverjünk 4 tojás fehérjéből, melyhez kis vaníliát adtunk, igen kemény habot, és 4 deka liszttel keverjük össze a habot meg a vajas keveréket. Ezt is megsütjük, s azután a következő tölteléket készítjük el:
6 deka vajat 4 deka cukorral kikeverünk, ezután 4 tojás sárgáját 4 deka cukorral és két deci édes tejjel együtt a tűzre téve, vaníliakrémet készítünk, s ha már jó sűrű lett, keverjük, míg kihűl, akkor belevegyítjük a vajat. Végül hozzáadunk még 4 deka pirított és összetörött mogyorót és egy kávéskanálnyi barackízt. Az így elkészített töltelékkel megkenjük a tortalapokat, és azután összerakjuk, ügyelve arra, hogy fönt piros, középen fehér, alul zöld piskóta kerüljön. Az elkészített tortát azután csokoládéjéggel (mázzal) bevonva, hűvös helyre eltesszük.