Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Kossuth rajnai lazaca


Hozzávalók: 4 x 160 g lazacszelet, 200 g fekete kagyló, 100 g sárgarépa, 100 g póréhagyma, 1 dl rajnai rizling, 1 db citrom, 2 dl tejszín, 4 db tojássárgája, 100 g vaj, 20 g liszt; só, szemes bors, zsálya, babérlevél

Köretként: petrezselymes hordóburgonya

Elkészítése: A lazacszeletet sózzuk, és egy kivajazott tepsibe tesszük. Néhány karika póréhagymát, szemes borsot, zsályát, babérlevelet teszünk mellé, majd rajnai rizlinget öntünk alá, és így készre pároljuk.

A fekete kagylót lobogó, sós vízben néhány perc alatt megfőzzük. A sárgarépát, a póréhagymát szép hosszú juliennere, metéltre vágjuk. Kevés vajban, kis víz aláöntésével ropogós puhára pároljuk.

A hordó alakúra formázott burgonyát sós vízben megfőzzük, és petrezselymes vajban átforgatjuk. A tojások sárgáját tejszínnel, citromlével, liszttel vízgőzön egy krémszerű habos mártássá főzzük fel. Ha nagyon sűrű lenne, akkor lazacok pároló levéből tegyünk hozzá.

A lazacszeleteket tejszínmártással tálaljuk. Köretét a párolt sárgarépa, a póréhagyma és a petrezselymes burgonya alkotja. Fekete kagylóval, citromszelettel, és kaprival díszítjük.

A lazac mellé ne felejtsük el, kínálni a rajnai rizlinget sem!