Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Kossuth kifli 01-12.


Kossuth kifli 01.

13 dkg vajat vagy 10 dkg zsírt, 25 dkg vaníliás cukorral, 5 tojássárgájával, 2 dkg jól elmorzsolt élesztővel, erősen kikeverünk, amíg sima és habos lesz. Azután 20 dkg lisztet és az 5 tojás nagyon keményre vert habját könnyedén hozzákeverjük. Zsírozott, lisztezett nagy tepsibe tesszük. Tetejét megszórjuk 5 dkg szálkásra vágott dióval vagy mandulával és darabos cukorral. Forró sütőben, egyenletes tűznél sütjük. Ha megsült, hűtjük, 5 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval félhold alakokat szaggatunk ki belőle a tepsiben.

Kossuth kifli 02.

Hozzávalók: 20 dkg liszt, 20 dkg vaj, 20 dkg porcukor, 10 dkg dió vagy mandula, 1 mk sütőpor, 4 db tojás, reszelt citromhéj
A vajat a cukorral kikeverjük, és egyenként hozzáadjuk a felütött tojások sárgáját és a reszelt citromhéjat. A tojásfehérjét habbá verjük és hozzáadjuk a sárgákhoz, szitán áteresztjük hozzá a lisztet, majd a sütőport, és lazán elkeverjük. Zsírral kikent, ki-lisztezett tepsibe öntjük, akkorába, hogy körülbelül 1 cm magas legyen benne a tészta-anyag.
Tetejére héjától megtisztított, vágott diót vagy mandulát szórunk, és egyenletesen, közepes tűzön jó félóráig sütjük.
A tepsiben hagyjuk kihűlni, majd pogácsaszaggatóval félholdakat szaggatunk belőle.

Kossuth kifli 03.

Hozzávalók: 6 db tojás, 250 g porcukor, 250 g írótlan vaj, 250 g liszt, 3 cl rum, 0,5 citrom reszelt héja, 150 g dió
A tepsi kenéséhez: vaj, liszt
Elkészítése: A vajat a porcukor 1/3-ával habosra kikeverjük. Egyenként hozzáadjuk a tojások sárgáját. Ezután a tojásfehérje kemény habja kerül hozzá, ami a cukor 2/3-ával verődött fel. Rum, reszelt citromhéj és végül liszt, és már el is készítettünk egy nehéz felvertet, melyet vajazott, lisztezett tepsiben egyenletesen elsimítunk.
Durvára vágott dióval megszórjuk, és 180°C-os sütőben 30 percig sütjük. Hagyjuk a tepsiben meghűlni, és 5-6 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval félholdakat szúrjunk ki.
Vaníliás porcukorral megszórva tálaljuk. Az írások szerint ezen elkészítést tudjuk be eredetinek.

Kossuth kifli 04.

Hozzávalók: 20 dkg vaj, 20 dkg cukor, 18 dkg liszt, 10 dkg héjazott, vágott mandula (vagy dió), késhegynyi sütőpor, 5 tojás.
A vajat a cukorral habosra keverjük, egyenként hozzákeverjük a tojássárgákat, majd a citromhéjat.
A tojásfehérjét habbá verjük, hozzáadjuk a cukros keverékhez, beleszitáljuk a lisztet, hozzákeverjük a sütőport. Lazán összekeverjük.
Vajazott, lisztezett közepes tepsibe öntjük - 1 cm vastag legyen. Megszórjuk a mandulával.
Közepesen meleg sütőben 30 percig sütjük.
A tepsiben hűtjük ki. Fánkszaggatóval félholdakra vágjuk ki, vagy más formával szúrjuk ki, esetleg felszeleteljük.

Kossuth kifli 05.

Hozzávalók: 6 tojás, a tojással egyenlő súlyú vaj (vagy Rama), cukor, rétesliszt, 3 ek rum, a tetejére 10 dkg dió vagy 10 dkg főzőcsokoládé.
A vajat habosra keverjük a cukorral, a tojássárgákkal, majd felváltva adjuk hozzá a lisztet és a fehérjék habját. Rummal ízesítjük.
Sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk. A tetejére, durvára vágott diót vagy apró kockákra vágott étcsokoládét szórunk, és forró sütőbe toljuk. 5 perc múlva a lángot mérsékeljük. Tűpróbáig sütjük.
A tepsiben hagyjuk kihűlni. Pogácsaszaggatóval félholdakat szúrunk ki belőle - mindig csak annyit, amennyit a tálra teszünk, különben kiszárad.
A tepsiben follpackkal letakarva tartjuk.

Kossuth kifli 06.
Hozzávalók: 5 tojás, 13 dkg margarin, 25 dkg vaníliás cukor, 20 dkg dupla-grízes liszt, 1 citrom reszelt héja, 2 dkg élesztő, 1 evőkanál langyos tejföl, 5 dkg dió.
Készítés: A tojások sárgáját a megpuhított margarinnal és a cukor háromnegyed részével habosra keverjük. Az élesztőt egy kanál langyos tejfölben feloldjuk, és a kikevert tojássárgájával jól elkeverjük. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, kanalanként beledolgozzuk a cukor negyed részét.
A reszelt citromhéjat a liszttel összekeverjük. A kemény habot a liszttel óvatosan a tésztához keverjük. Kizsírozott, lisztezett sütőlapon, körülbelül 2 cm vastagságban elkenjük, betakarva, 30 -40 percig szobahőmérsékleten pihentetjük. Darabosra vágott dióval megszórjuk; mérsékelten meleg sütőben sütjük 25-30 percig. Mielőtt a sütést befejezzük, tűpróbával győződjünk meg, hogy a tészta megsült-e. A megsült tésztát enyhén lisztezett deszkára borítjuk és még melegen, körülbelül 4 cm átmérőjű fánkszaggatóval félholdakat szúrunk ki belőle.

Kossuth kifli 07.

Már a rinyaújlaki nagymamák is készítették ezt a süteményt.
Kell hozzá egy margarin, illetve 28 deka zsír, hat tojás, 28 deka cukor, 28 deka liszt, sütőpor, citrom. A margarint vagy zsírt habosra keverjük, majd a 6 tojás sárgáját és 28 deka cukrot kikeverjük, aztán a kettőt összevegyítjük, hozzá citromhéjat és citromlevet adunk. A lisztbe sütőport keverünk, s hozzáadjuk az eddig elkészültekhez. A hat tojás fehérjét fölverjük kemény habbá, s a masszához adjuk. Amikor elkészült, két részre választjuk. Az egyik feléhez két kanál kakaóport teszünk, a többit nem színezzük. Felváltva merítünk belőlük a lisztezett zsírozott tepsibe, s így kisütjük. Miután kisült, félhold formájúra szaggatjuk, és meghintjük porcukorral. Hat személynek elegendő kiflit kapunk.

Kossuth kifli 08.

35 deka lisztet 20 deka vajjal vagy zsírral, 1 csomag Váncza-sütőporral, 1 citrom levével, 3 evőkanálnyi porcukorral és 3 tojás sárgájával jól összegyúrunk. A tésztát félujjnyi vastagra nyújtva háromszög alakú darabokra vágjuk s az alább leírt töltelékkel megkenve, kiflikké sodorjuk. Töltelék: 3 tojás fehérjét 25 deka porcukorral habosra keverünk, s 20 deka őrölt diót teszünk hozzá. Sütés előtt tojással megkenjük, s tört dióval szórjuk be.

Kossuth kifli 09.

4 tojás sárgáját, 3 kg porcukrot, 3 kg vajat habzásig keverni és egy citrom héját, 20 dkg lisztet, 4 tojás fehérjéből habot verni és egy kikent pléhbe beletölteni; tisztított s felvágott mandulával meghinteni, szép lassan, sülni hagyni, azután kihűlni hagyni s fánkmetszővel szép kifliket szaggatni.

Kossuth-kifli 10.

Hozzávalók: 5 egész tojás, 25 dkg cukrot kikeverünk, 18 dkg zsír, 25 dkg liszt, 5 kanál tej, 1 sütőpor.
A fentieket összegyúrjuk, kinyújtjuk, és kifliformával kiszúrjuk.

Kossuth kifli 11.

Hozzávalók: vaj 13 dkg, tojás 5 dkg, porcukor 25 dkg, élesztő 2 dkg, liszt 20 dkg, vanília 1/4 rúd, mandula 5 dkg.
A vajat, a tojássárgáját, kevés vaníliát a porcukorral habosra keverjük. Lassanként belemorzsolunk 2 dkg élesztőt, a lisztet és az 5 tojás kemény habját. Kikent, kilisztezett tepsibe tesszük, hámozott darabos mandulával megszórjuk, lassú tűznél kisütjük, ha kisült, kifli formákra szaggatjuk.

Kossuth kifli 12.

35 dkg lisztet 20 dkg vajjal 1 csomag sütőporral,1 citrom levével, 3 e kanál porcukorral és 3 tojás sárgájával jól összegyúrjuk a tésztát 1/2 ujjnyi vastagra nyújtva 3 szög alakúra vágjuk, s az alábbi töltelékkel megkenve kiflikké sodorjuk 3 tojás fehérjét, 25 dkg porcukorral habosra keverünk, s 20 dkg őrölt diót teszünk hozzá, sütés előtt megkenjük tojással, s tört dióval beszórjuk.

Kossuth kifli tésztája

Hozzávalók: 6 tojás + tojások súlyának megfelelő Ráma + cukor + rétesliszt, késhegynyi szódabikarbóna, 3 ek rum
Megmérjük a tojásokat, és ennek alapján mérjük ki a többi hozzávalót. A margarint habosra keverjük a cukorral és a tojássárgájával, majd felváltva adjuk hozzá a szódabikarbónával kevert lisztet és a tojások keményre felvert habját. Rummal ízesítjük (ezt nem lehet kiérezni a megsült tésztán). Selyempapírral bélelt tepsibe simítjuk. Ez az adag bőven elég egy normál tortaformába és jó magas lesz.