Karalábéfőzelék
Hozzávalók: 1 kg karalábé, só. 5 dkg vaj, 1 evőkanál liszt, 1/2 csomó petrezselyemzöld, 1 csipetnyi őrölt bors, 1 dl tej, vagy tejföl, cukor.
Elkészítés: A megtisztított karalábét egyenletes szeletkékre (metéltre vagy kockára) vágom és megmosom. A fás részeket eltávolítom. A petrezselyemzöldet finomra vágom.
A karalábét forrásban levő vízbe teszem fel főni. Megsózom, felforralom, majd fedővel letakarva, mérsékelt tűzön, egyenletes forralással puhítom. Világos, petrezselyemmel ízesített rántást készítek, és hideg vízzel felengedve berántom vele a forrásban levő karalábét. Őrölt borssal, kevés cukorral ízesítem, és beleöntöm a tejet/tejfölt. Mérsékelt tűzön, óvatos keveréssel felforralom.
Forrón tálalom, különböző sültek, vagdaltak mellé.
Ha a karalábé korai, zsenge, akkor vajjal, fedő alatt, rövid lében párolom meg. Megsózom, meghintem vágott petrezselyemzölddel, borssal és kevés cukrot is adok hozzá. Ha megpuhult, zsírjára pirítva liszttel sűrítem. Vízzel és tejjel felengedem, felforralom és utánízesítem.